Békéscsaba

2018.07.20. 17:23

Fogvatartottak segítettek a bűnmegelőzés erősítésében

Együtt a bűnmegelőzésért címmel rendezett egész napos programot a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, valamint a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a békéscsabai AB-EXPO Rendezvényközpontban. Az eseményt – amelyen hat fogvatartott is részt vett – lakásotthonokban élő gyermekek és fiatalok számára hívták életre.

Papp Gábor

Számunkra felértékelődik az emlékezés – mondta köszöntőjében a bv-intézet egyik fogvatartottja a fiataloknak. Zoltán a bűnmegelőzéssel kapcsolatos gondolatairól, múltról, jelenről és jövőről szólt. Kiemelte, hogy milyen nagy dolog, mennyire értékelni kell, ha mellettünk lehet, akit szeretünk, aki szívünknek a legkedvesebb. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár lehet, hogy a börtönélet kívülről könnyűnek tűnik, belülről valójában nem az.

Hafenscher Csaba Zoltán bv-ezredes, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka lapunknak elmondta, a rendezvényt a fogvatartotti jóvátételi program keretében hívták életre.

– Olyan hátrányos helyzetű gyerekek számára szerveztünk vetélkedőt, akik a megyében bűnmegelőzési szempontból kiemelten fontosak – ecsetelte. – Az eseményen hat fogvatartott is részt vett. Azt hiszem, náluk autentikusabb módon senki nem tudja elmondani, hogy mit is jelent valójában börtönbe kerülni. Közülük többen a családjukat „hagyták” a civil életben, vannak gyermekeik, így biztos, hogy életszerűen meg tudták osztani a tapasztalataikat arról, egyetlen rossz döntés is milyen következményekkel járhat.

A fogvatartottak sokat segítettek a fiataloknak, hogy megértsék a bűnmegelőzős fontosságát /Fotó: Imre György/

A vetélkedőn belül az áldozattá válás megelőzése, a fiatalokra leselkedő internetes bűnözés elkerülése, illetve a drogok káros következményeire való felhívás egyaránt szerepet kapott.

Sziszák Katalin, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója kérdésünkre kifejtette, gondozásukban olyan hátrányos helyzetű gyermekek élnek, akiket a családjuk nem tud ellátni, s ezért kerültek állami gondoskodásba.

– Az átlagosnál veszélyeztetettebb csoportról van szó, bár napjainkban már minden fiatal számtalan veszélynek lehet kitéve – tette hozzá a szakember. – Az ilyen jellegű programok segítenek felhívni a figyelmet arra, hogy a gyerekeknek milyen problémás helyzeteket kell elkerülniük. Mindez azért is lényeges, mert ők sokkal könnyebben befolyásolhatók, mint azok a kortársaik, akik erős családi háttérrel rendelkeznek. A központ munkatársai gyakran felhívják ezekre a dolgokra a figyelmet, de mégis más, amikor személyesen beszélhetnek fogvatartottakkal, láthatják, milyen egy rabszállító autó, és rádöbbenhetnek, hogy milyen következményei lehetnek egy jól induló, de később elfajuló bulinak. A rendezvényen a gyulai és az eleki lakásotthonokból harmincöt fiatalt vett részt.

Bátkai Miklós címzetes rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója hangsúlyozta, a fiatalok körében kiemelt figyelmet fordítanak a bűnmegelőzési munkára, aminek érdekében valamennyi olyan eseményen részt vesznek, ami segíti ezt a célt.

 

Memóriajátékkal a hatékony tanulásért

A rendőrség egy különleges memóriajátékot is elvitt a programra, amely több veszélyforrásra is rávilágított. Az internet, a közlekedés és a vagyonvédelmet is érintette a különleges játék, amiről a gyerekek és fiatalok beszélgethettek is a szakemberekkel.

– Természetesen szórólapokon is tájékoztatást adunk, ám a tapasztalataink azt mutatják, hogy az ilyen jellegű játékok közelebb állnak a korosztály tagjaihoz, szeretik kipróbálni magukat ezekben a kihívásokban – fogalmazott Bátkai Miklós.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában