póstelek

2018.07.21. 12:58

Egy család három tagja foglalhatta el a lovagi széket

Az új Borlovagokat és a XV. Jubileumi Zászlósbort ünnepelték pénteken a Szent Vince Borrend tagjai Pósteleken.

V.E.

Az esemény a már hagyományosnak számító lovagi felvonulással kezdődött, és megtartották a lovagtartási ceremóniát is. Ennek keretében immár harmadjára emlékfát és jövőfát is ültettek. A rendezvény további részében Kutyej Pál, evangélikus lelkész megáldotta a borászokat és a lovagokat, ezt követően a borverseny serlegeinek, díjainak, okleveleinek, illetve az Év Borásza díjának átadása következett, majd lovagi vacsorával folytatódott az este.

Fotó: Imre György

Idén rendhagyó módon egy borász család három tagja foglalhatta el a lovagi széket, Szögedi Zoltán, Szögedi Sándor és felesége Kromek Ágnes. A noszvaji tagok már a tavalyi csatlakozásukkor is jó eredményeket értek el, a borversenyen vörös boruk akkor champion díjas lett. A Zászlósbor címét pedig ebben az évben a Kvassay pincészet – Kvassay Levente vezetésével – 2015-ös évjáratú syrah-ja nyerte el.

Lukács Sándor, a lovagi szék elnöke elmondta, hogy XV. versenyükre nyolcvan bor került beküldésre, huszonhat borásztól, tizenhat termőhelyről és kilenc borvidékről. Ezek mindegyike díjazást érdemelt, a beküldött italok mintegy nyolcvanöt százaléka aranyérmes lett, a többi pedig ezüst. Megoszlásuk szerint harminchárom fehér, tizenkét rozé és harmincöt vörösbort pontozott szín, illat, tisztaság, íz és összesség alapján tizenhárom borlovag.

Szögedi Sándor, az új borlovag család tagja elmondta, hogy 2017-ben neveztek be először meghívás alapján a Békés megyei Szent Vince Borrend versenyére. Ekkor vörös boruk champion díjas lett, ami mellett két aranyat vihettek haza. Idén négy nevezett italukkal három arany és egy ezüstérmet érdemeltek ki. Családi vállalkozásuk számára a borlovaggá alapításuk azt mutatja meg, hogy egy kis manufaktúra is nagyon jól fent tud maradni, emellett egy bükkaljai település, Noszvaj is meg tudja minősíttetni magát borlovagok által. Nagy megtiszteltetés volt számukra megkapni a felkérőlevelet és örömmel fogadták azt.

Sándor elmondta, hogy testvérével, Zoltánnal egyenértékű munkát végeznek borászatukban, párja pedig főként a gasztronómiával foglalkozik. Ő maga több, mint harminc éve borokkal foglalkozik, saját vállalkozást 2001-ben indított, mostani pincéjük tizenegy éve működik. Terveik között szerepel egy meleg konyhára épülő saját borozó beindítása Noszvajon.

Fotó: Imre György

Kvassay Levente, a Zászlósbor készítője elmondta, hogy első alkalommal nevezett erre a meghívásos alapon történő borversenyre. Nagy elismerés számára, hogy rögtön sikerült pozitívan szerepelnie, a legnagyobb címet kiérdemelnie vörös borával, ami mellett további öt itala is díjazott lett. A villányi borvidékről érkezett most Békésbe, tizenegy éve foglalkozik borászattal, ekkor vette át a családi vállalkozásuk vezetését. Hozzátette, hogy kitűzött célja lett a jelenleg elnyert vándorserleg megtartása, ezért a következő években is nevezni fog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában