videóval

2018.07.03. 13:50

Augusztusban adják át a békéscsabai evangélikus nagytemplomot

Jól halad a megyeszékhely központjában álló evangélikus nagytemplom felújítása­. Bent a burkolásnál tartanak a szakemberek, kint a bádogosmunka és a festés is ­hamarosan befejeződik. A Hunyadi téren, a volt magtár épületében is nagyban dolgoznak, ott az asztalosmunkákkal végeztek.

Busi Ottó

Több százmillió forint kormányzati támogatásból és gyülekezeti segítséggel újul meg több, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközséghez tartozó épület. Köztük van a megyeszékhely központjában álló, és Közép-Európa legnagyobbjaként jellemzett evangélikus nagytemplom is.

– Itt várhatóan napokon belül befejeződik a burkolás, ezt követi a felújított nyílászárók beépítése. Amikor ezzel is végeznek, jön a festés, majd a padokkal folytatják a munkákat – tudtuk meg Kutyej Pál ­Gábor evangélikus lelkésztől.

Fotók: L. P.

– A festést direkt későbbre tették a szakemberek, hogy a burkolást be tudják fejezni. Utána, ha bekerültek a padok, tulajdonképpen már csak az elektromos eszközök, a világítás, a hangszórók és a hangfalak felszerelése van hátra. Ezután pedig jöhet az oltár és az orgona állványzatának a bontása, majd a takarítás – folytatta Kutyej Pál. A lelkész a külső munkálatokról szólva elmondta, a hátsó homlokzati részen felállított állványzatot már eltávolították, az iskola felőli résznél még áll, ott festenek. A Kossuth tér felőli fél templomhajó állványzata is eltűnt, a másik felét pedig folyamatosan bontják.

Videó: Nagy Tibor

– A bádogozás a tetőn a végfalnál teljesen kész van, már a cserepezést is visszazárták. Itt a kőkorsókat is restaurálták. A torony alatti tetőszerkezet viszont még hátra van, ott még nincs meg a bádogozás sem, és a kőkorsók renoválása is várat magára – részletezte Kutyej Pál. Hozzátette, ha mindezzel megvannak, jöhet a torony javítása és festése, majd a lenti falon lévő kőtáblák, tömbök végső restaurálása. Utána járda- és kertépítés, így a tervek szerint augusztus közepére mindennel elkészülnek. A felszentelés pedig várhatóan késő ősszel lesz – tette hozzá. ­

Arra a kérdésre, hogy a torony tetejével mi lesz, ­Kutyej Pál úgy nyilatkozott, bár sokak szerint a zöldes elszíneződést el kellene távolítani, az marad úgy, ahogy van.

– A jelenleg látható állapot, elszíneződés a réz patinája, az úgynevezett nemes rozsda. Mi sem akartuk, és a műemlékvédelem sem engedi, hogy eltávolítsák. Egyébként vannak olyan felújítások, ahol komoly pénzeket fizetnek ki azért, hogy ilyen állapotú rézlemezzel borítsanak be egy-egy renováláson átesett műemléket – árulta el a lelkész.

Az ifjúsági központ is épül, szépül

A Hunyadi téren, a volt magtárban, a leendő ifjúsági központban az asztalosmunkákat és a gipszkartonozást végzik a szakemberek. A belső falak elkészültek, letakarították az összes vakolatot, így már látszik az eredeti téglaburkolat. Ezt egyébként nem vakolják vissza, az épület fala marad így, „csupaszon”.

Elkészültek a lenti térelválasztók, a kiszolgálóhelyiségek villanyszerelői, elektromos munkái pedig folyamatban vannak. Ezután lépcsőépítés, szakipari munkák, majd a burkolás és a fűtés, valamint a villanyszerelés befejezése történik meg. A külső részeken a tető és a bádogozás kész van, és már nekikezdtek a homlokzatnak is. Itt az átadás várható időpontja szeptember közepe – árulta el Kutyej Pál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában