békés-dánfok - galériával

2018.07.21. 18:00

A szívünk magyar: Ausztrál napot rendeztek

Immáron hetedik alkalommal rendezett Ausztrál napot az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete szombaton Dánfokon. Az eseményre ezúttal is szép számban látogattak el a távoli országban élő honfitársaink.

P. G.

1975-ben költöztünk ki Ausztráliába. Nagyon nehéz döntés volt ez számunkra, azóta is örökös honvágyban élünk – árulta el lapunknak Bohata Marika. Az egyébként a Vajdaságban található, a magyar-szerb-román hármashatár menti Oroszlámoshoz kötődő hölgy Melbourne-ben elnöke volt az 1970 óta működő Demokratikus Délvidéki Magyarok Szövetségnek, és jelenleg is vezetőségi tagja a szervezetnek. Mint megtudtuk, a szövetségnek nem csak vajdasági, de Erdélyhez és az anyaországhoz kötődő tagjai is vannak. Bohata Marika bírósági jegyzőkönyv-vezetőként dolgozott Ausztráliában, illetve a helyi magyar rádió önkénteseként is segítette kint élő honfitársaink összetartozását.

 

– Óriási örömmel érkeztünk a békési rendezvényre, amelynek szervezését és alakulását a kezdetektől figyelemmel kísérjük. Folyamatosan tájékozódtunk a kezdeményezésről, és nagyon szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy idén, most első alkalommal mi is itt lehetünk – ecsetelte. – A szívünk magyar, s bár kicsit úgy éreztük magunkat, mintha Ausztráliában is lennénk, nem cseréltünk szívet, a hazánk mindig ez a föld marad. Nem Bohata Marika és férje volt az egyetlen vendég a DDMSZ részéről a szombati programon, hiszen Kovács Magdolna és férje, Kovács Sebestyén szintén jelen volt a találkozón. A férfi jelenleg is a szövetség titkára.

A program egyébként nem Dánfokon, hanem Békés belvárosában, a tavaly felavatott Ausztrál Pontnál kezdődött. Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete által létrehozott monumentum egyszerre szimbolizálja a két ország barátságát, és tiszteleg a távoli államba kivándorolt magyarság előtt. Innen a résztvevők a Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klubjának közreműködésével látványos felvonulás keretében indultak az eseménynek helyet adó dánfoki létesítménybe. Itt a szokásoknak megfelelően felcsendült a két ország nemzeti himnusza. A jelenlévőket Farkas László, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének titkára köszöntötte, név szerint üdvözölve az ausztrál vendégeket.

Juhász Zoltán elnök hangsúlyozta, legfontosabb céljuk idén is az volt, hogy megteremtsék egy baráti beszélgetésekre épülő kötetlen találkozó lehetőségét. Az egyesület vezetője beszédében összegezte is az elmúlt évet. A szervezet tavaly folytatta karitatív tevékenységét, hiszen több mint egymillió forintot gyűjtöttek össze és adtak át a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány számára. A szombati programon szintén részt vett dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az alapítvány elnöke. Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete emellett hangsúlyt fektetett arra, hogy egyre több fiatallal igyekezzenek megismertetni a távoli ország és kontinens kultúráját, történelmét. A jövő évre hamarosan összeállítanak egy programtervet.

Jótékonysági bált szerveznek

Juhász Zoltán bejelentette, hogy a tavalyi karitatív akciójuk folytatásaként idén újabb nagy fába vágják a fejszéjüket. Várhatóan október 13-án első ízben rendeznek majd hagyományteremtő szándékkal jótékonysági bált Békésen, amelynek bevételéből a békéscsabai és a gyulai kórházat támogatják. Az esemény fővédnökének dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspököt és dr. Brendon Hammert, Ausztrália bécsi nagykövetét szeretnék megnyerni. Védnöknek pedig Fekete Péter államtitkárt kérik fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában