GYOMAENDRŐD/BUDAPEST 

2018.07.27. 06:50

A Forma–1 magyar hangja Schumachert is megnyerte

Vasárnap rajtol a Magyar Nagydíj, amely a Forma–1 világbajnokság tizenkettedik futama. A hazaiak, főleg a Békés megyeiek számára a gyomaendrődi származású Szujó Zoltán neve szinte a száguldó cirkusz védjegyévé vált. A sportriporter 11 évig helyszíni tudósítóként állt helyt a világbajnoki sorozatban, majd 2013-tól a hazai F1-es közvetítések és más sportesemények házigazdája, kommentátora.

Balázs Anett

Az éterben tudtunk értekezni, mert mint mondta ritkán látogat haza, ahol szülei élnek, akik legfőképp már az unokákkal vannak elfoglalva. Sportriporterhez méltóan éppen vízilabda meccset nézett, mikor hívtam. Gyomaendrődiként megbeszéltük ki, melyik helyi iskolába járt, majd miután kiderítettük, hogy a cirka, mintegy 13 ezres lakosú településen még véletlenül sem találkoztunk egyszer sem az életben, így rátértünk a közelgő legrangosabb nemzetközi autóverseny hazai eseményeire.

– Hamarosan indul az idei Magyar Nagydíj első szabadedzése. Tart már a felkészülési láz?

– Ez az év legintenzívebb időszaka számunkra. Hétvégén volt a Német Nagydíj, ahol a kollégák nagy része már a hazai előkészületeken dolgozott. Befordultunk a célegyenesbe. A múlt héten járt itt Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója, vele már forgattunk. Ezentúl előkészítjük és haladunk a további anyagokkal, hiszen a Magyar Nagydíj eseményei mellett, számos, pályán kívüli helyszínre is bevezetjük a nézőket. Ennek kapcsán például csütörtökön Lewis Hamiltonnal és Palvin Barbarával beszélgethettem.

Fotók: Száva-Nagy Zsolt

– Tizenegy év alatt számos országban és szituációban megfordult, nem hiányzik a helyszíni tudósítás?

– 2013-ban döntött úgy a Magyar Televízió vezetése, hogy én legyek a Forma–1-es futamok kommentátora, így már nem kell annyit utaznom, ami családbarátabb, és egy kicsit nyugisabb is. Egy fantasztikus lehetőség, egy álommunka, mikor az ember Malajziától kezdve Ausztrálián át Kínáig bejárja az egész világot, és közben ilyen sztárok között mozoghat. Főleg, ha még érdekli is ez a sport. Viszont ebbe is bele lehet fáradni, és olykor voltak ijesztő élmények is. Sao Paulóban jártunk, és a világ egyik legnépesebb városa nem éppen a közbiztonságáról híres, amit mi is megtapasztaltunk. Miután taxiba ültünk, hátulról belénk jöttek, majd a magát taxisofőrnek mondó ember a kameránkat akarta elvinni. Az operatőrrel annyira megrémültünk, hogy miután a sofőr kiszállt, bezárkóztunk az autóba és üvöltöttük, hogy „police” és próbáltunk rendőrt hívni a mobilunkon. Kiderült, el akarta adni az eszközt, amitől végül elállt, és élve megúsztuk a kalandot.

– Szakmai berkekben azt mondják, nagyon fegyelmezett és ezt másoktól is elvárja.

– A felkészültségért mindent meg kell tenni. Amikor dolgozunk, a csapat többi tagjától is elvárom, hogy vegye komolyan a feladatát. Ez nem vasszigort jelent, hiszen jó hangulatban telnek a felvételek. Azt vallom, ha az ember arra adja a fejét, hogy mikrofonba beszél, ahhoz elengedhetetlen a rendszeres olvasás, ami nem feltétlenül szakmai anyag kell hogy legyen. Jó szolgálatot tesz a szépirodalom is. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a beszélő szépen ki tudja fejezni a gondolatait és átérezze annak a súlyát, hogy adott esetben 600–700 ezer ember nézheti.

– Hogyan emlékszik vissza a Békéscsabán eltöltött évekre?

– Életem egyik meghatározó két éve volt, amit a városban rádiózással és tévézéssel töltöttem. A rádióban tanultam meg hírt írni, ami meggyőződésem, hogy az egész szakma alapja. Fontos szempont, hogy az ember röviden, egyértelműen és célravezetően el tudja mondani a lényeget, a többi már körítés. Mikor műsorvezető lettem, az nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megtaláljam a saját mikrofonhangomat. Aztán jött a televíziózás, ott kezdtem el sporteseményekre járni, de emellett közéleti témákban is készítettünk anyagokat. Jól emlékszem a csabaszabadi szlovák kisebbségi önkormányzaton belül kialakuló vitákra, amelyet annak idején leforgattunk a Csaba Televíziónál.

– Az autóversenyek mennyi szabadidőt hagynak idén?

– A hétvégi magyar nagydíj után egy nagyobb pihenő következik a családommal. Majd azt követően indul a szezon második fele. A versenysorozat ez évben nagyon hosszú lesz, hiszen 21 futamból áll, ami azt jelenti, hogy november végéig a Forma–1-gyel, emellett más sportesemények közvetítésével foglalkozom.

Az első interjú Schumacherrel

Szujó Zoltán számos világsztár pilótával találkozhatott már személyesen, sőt ugye munkájából eredően beszélgethetett is a száguldó cirkusz első számú szereplőivel. A sportriporter még pályája elején részesült abban a szerencsében, hogy Michael Schumachernek szegezhette kérdéseit, melyekből nem tárazott be előre, hiszen úgy gondolta, életszerűbb lesz a riport, ha a válaszból merítve intézi további kérdéseit.

– Feltettem egy kérdést. Azt terveztem, hogy a válasz alatt kitalálom a következőt és szépen összerakom nyelvileg is, hogy helyes legyen, akár németül vagy angolul folytatjuk a társalgást. Csak akkor lepődtem meg, mikor Michael Schumacher, a Forma-1 hétszeres világbajnoka egy egyszerű igennel, németül ja-val válaszolt, majd merev tekintettel rám nézve várta a következő kérdést, ami ugye még nem állt készen a fejemben – emlékezett nevetve a sportriporter. Hozzátette, mikor már jobb viszonyba került Michael Schumacherrel, a pilóta elárulta neki, az első forgatás alkalmával azt hitte, a helyi német RTL küldött egy számára ismeretlen riportert, vélhetően ennek köszönhette az interjút, bár a pilótának gyanús volt, hogy a riporter nem anyanyelvi szinten beszéli a németet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában