ifjú tűzoltók versenye

2018.06.14. 11:28

Ugrottak, bújtak és futottak, aztán tüzet oltottak a fiatalok

Egyedüli magyar csapatként egy Békés megyei diákokból álló gárda mérte össze tudását szlovák és cseh alakulatokkal az ifjú tűzoltók versenyén, amit nemrégiben rendeztek a szlovákiai Igló városában. A gyerekeket a Csabaszabadiért Polgárőr Egyesület tagjai készítették fel a megmérettetésre.

L. B.

sdr

A szlovákiai Igló városában a tűzoltónap részeként rendeztek a minap versenyt szlovák, cseh és magyar fiataloknak. Magyarországot a 10 és 16 év közötti kategóriában, meghívás alapján Békés megyei, pontosabban csabaszabadi, békéscsabai, telekgerendási és tótkomlósi általános és középiskolás gyerekek képviselték.

Bár a viadalon kilencen vettek részt, voltak tartalékok és egy tolmács is, így összesen tizenkét fiatal utazott: Bányai Anna, Bányai János, Bányai Ernő, Csapo Dániel Olivér, Csicsely Noémi, Csicsely Levente, Danczik Csilla, Kesjár István Mihály, Kesjár Ádám Dániel, Kesjár Erzsébet Daniella, Murvai Benedek és Nagy Eszter.

A Békés megyei fiatalok is részt vettek Iglón, az ifjú tűzoltók versenyén. Beküldött fotó.

A gyerekeket a Csabaszabadiért Polgárőr Egyesület tagjai készítették fel. Kesjár Mátyás elnök elmondta, két hónapon át heti egyszer találkoztak, s volt, hogy ellátogattak a békéscsabai tűzoltólaktanyába, ahol megismerkedhettek a puttonyfecskendő használatával, továbbá gyakorolhatták a különböző kötéseket, tömlőtartó kötél segítségével. A legfontosabb tréning azonban akkor volt, ahogy megérkeztek Igló városába, és kipróbálták az egész pályát, hiszen itthon csak a részfeladatokra tudtak hangolódni.

Az ifjú tűzoltók versenyéről elmondta, hogy a feladatoknál ugyanúgy számított az ügyesség, mint a gyorsaság – a szlovákok, a csehek és a lengyelek egyébként jeleskednek a hagyományokkal bíró tűzoltósportban, igencsak komolyan veszik ezt a sportágat. A megmérettetésen tavaly vettek részt először a Békés megyei gyerekek, így második alkalommal az volt a hivatalosan nem, de fejben megfogalmazott cél, hogy az előző évi helyezéshez képest idén előrébb léphessenek – ami sikerült is.

A csabaszabadi polgárőrök elnöke részletezte, hogy a viadal az úgynevezett CTIF-szabályok szerint zajlott. Volt például egy olyan, 400 méteres pálya, ahol a kilenc csapattagnak váltania kellett – egy sugárcső volt a staféta –, és úgy teljesítenie részfeladatokat. Azon belül megesett, hogy ugrani vagy bújni kellett az akadály fölött, alatt, de előfordult, hogy a poroltó készüléket vagy a tömlőt úgy kellett letenni egy deszkára, hogy ne borulhasson fel, illetve egy osztóra két, 15 méter hosszú tömlőt kellett szerelni.

Emellett volt egy másik akadálypálya is, például vizesárokkal és gáttal. Ott a futás mellett a csapat egyik felének egy 60 méteres tömlőt kellett lefektetnie és a kötéseket elvégeznie. A másik felének pedig úgy kellett puttonyfecskendővel célba lőnie, hogy minél hamarabb megtöltsék az ötliteres tartályt; és ha még ez nem lenne elég, akkor közben szerelvényeket kellett felismernie.

Kesjár Mátyás hozzátette, hogy a versenyzők nemcsak csapatban, hanem egyéniben is rajthoz állhattak egy 60 méteres akadálypályán. Azon belül gátat kellett leküzdeniük, majd egy tömlővel rohanniuk, amit a végén osztóra kellett szerelniük, és persze a sugárcső sem maradhatott le. A leggyorsabbak ezt a feladatot nagyjából 15 másodperc alatt teljesítették.

Csapattá kovácsolódtak

Kesjár Mátyás úgy látta, hogy a fiatalok egyaránt élvezték a versenyt és az edzéseket. Véleménye szerint igazi csapattá kovácsolódott a társaság. Hozzátette: tavaly tanulni mentek a viadalra, idén gyakorolni, és fontos volt, hogy a részvételt is sikerként élték meg a gyerekek. A jövő évi versenyre céltudatosabban tudnak majd készülni, hiszen technikai eszközök terén javul a helyzet. Érdekességként megnézték Iglón a 16 és 22 év közöttiek versenyét, amiben volt toronymászás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában