szarvas - galériával

2018.06.30. 17:42

Szarvason beiktatták a déli egyházkerület élére Kondor Pétert

Ünnepi istentisztelet keretében iktatták be Kondor Pétert, a Magyar Evangélikus Egyház (MEE) Déli Egyházkerület márciusban megválasztott püspökét szombaton a szarvasi ­Ótemplomban. A beiktatáson részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

B.A.

A templom zsúfolásig megtelt sorai között az egyházkerületi, egyházmegyei, valamint egyházközségi tisztségviselők és presbiterek után Finta Gergely orgonajátékára vonult be dr. Fabiny Tamás, az egyház elnök-püspöke, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke, aki az igehirdetés és a gyülekezettel közösen elmondott hitvallás után tette fel iktató kérdéseit az avatandó püspök felé. Az oltár előtt elhangzott két határozott válasz után, elköteleződése jeléül, nyújtotta jobbját Kondor Péter, majd ugyanezen kezét a bibliára, míg bal kezének első három ujját a levegőbe emelve mondta el a püspöki esküt. Végül Fabiny Tamás átadta számára a keresztet, a püspöki szolgálat jelvényét.

Fotó: Imre György

Az eskütétel után a társegyházak, külföldi egyházak püspökei, valamint a hazai evangélikus esperesek egy-egy bibliai idézettel kértek áldást Kondor Péter szolgálatára. Az új püspök szószékben megtartott első igehirdetését imádság és áldás zárta. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat jóvoltából a program folytatásaként a résztvevőket egy ebéddel kínálták a templom előtti utcában felállított nagysátorban. Az iktatást követő ünnepi közgyűlésen az egyházkerület püspökei mellett, Orbán Viktor miniszterelnök köszöntését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tolmácsolta az Ótemplomban. Levelében a kormányfő rámutatott, fontos, hogy legyenek olyan hívő közösségek, melyeknek tagjai egymást erősítve nemcsak a hagyományok ápolását, hanem a keresztény értékek őrzését és továbbadást is küldetésünknek érzik.

Az új püspök Gáncs Pétert váltja, aki 2003 óta állt a Déli Egyházkerület élén, továbbá 2010-től 2017 novemberéig a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöki tisztségét is betöltötte. Az MEE irányítása három egyházkerületben történik, a délit Kondor Péter, az északit Fabiny Tamás, a nyugatit (dunántúlit) Szemerei János vezeti. A püspök személyéről a Magyarországi Evangélikus Egyház választási törvényei szerint az egyházkerület gyülekezeteinek presbitériumai (a gyülekezetek világi vezető testületei) döntenek. A püspök megbízatása a lelkészi nyugdíjkorhatárig tart.

 

Isten hívó szavára vált lelkésszé

Kondor Péter 1968-ban született Szegeden, majd Orosházán valamint Szarvason nevelkedett. Több evangélikus intézmény, mások mellett a békéscsabai és a mezőberényi gimnázium, valamint a Békéscsabai Evangélikus Szeretetszolgálat vezetője. Tagja az Evangélikus Lelkészakadémia és a Rózsák terei Evangélikus Középiskolai Kollégium igazgatótanácsának, a lelkészi életpályamodellt és a választási törvény egyszerűsítését előkészítő, valamint több más munkacsoportnak. Orvosdinasztiába született, azonban ahogyan ő fogalmazott, Isten gimnazista korában megszólította, azóta tudja, hogy a lelkészi pálya az életútja. Az egyetemi évek alatt kötött házasságot Zuba Klárával. Két gyermekük van. A püspöki választással az egyházban betöltött tisztségei – a lelkészi szolgálat kivételével – mind megszűnnek. Ezzel együtt a cím betöltésével elfogadja az aktuális püspöki parókus lelkészi állást is, amelynek székhelye Budapesten van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában