Újkígyós

2018.06.23. 20:09

Olasz látványfőzés és főzőverseny dobta fel az idei Galiba-napokat

Egy budapesti étterem, a La Fabbrica séfje, Matias Ferrara Marian látványfőzése és a libafőző verseny volt a két legnagyobb gasztronómiai attrakció az idei újkígyósi Galiba-napokon. Miközben az olasz mester egy tagliatelle kacsaragut készített a színpad előtt felállított sátorban, addig a verseny résztvevői különféle libás ételek összeállításával foglalatoskodtak.

Nagy-Laczkó Viktória

Összesen tizennégy csapat mérte össze főzőtudományát a IX. Galiba Napok és Kézműves Fesztivál, V. Újkígyósi Hazaváró keretén belül megrendezett főzőversenyen szombaton az újkígyósi Petőfi Sándor Művelődési ház mögötti téren.

Fotó: L. P.

Az egymás mellett felállított főzősátrakban tárkonyos libanyak, roston sült libamell és libatepertő is készült. A város legnagyobb rendezvényre a környékről és a határon túlról is érkeztek. Többek között képviseltette magát a kárpátaljai Zápszony és az erdélyi Csíkszereda is.

Fotó: L. P.

A csapatok rengeteget készültek az eseményre. Legtöbbjük nem csak a ruházatra figyelt, a sátrak díszítésére és a terítésre is sok gondot fordítottak. A neves szakmai zsűri, melyet Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetett, végül a tavalyi első helyezettet ítélte ismét a legjobbnak. A helyi szülői közösség tagjaiból álló „Los Libos” nevű formáció spanyol ízvilágú ételeket készített.

A „Los Libos” negyedik alkalommal indult, eddig még egyszer sem nyúltak mellé. /Fotó: N.-L. V./

– Bár Spanyolországban nem tradicionális étel a liba, mi mégis megpróbáltuk spanyol módra elkészíteni a menüsort. Készítettünk többek között gazpachot és tüzes „libacombot” is. Mindent közösen találtunk ki a lányokkal. Most neveztünk negyedik alkalommal, eddig mindig dobogósok voltunk. Nagyon érdekes, mert idén fordult elő először, hogy nem izgultunk. Az egész napot élveztük, és közben megpróbáltuk inspirálni a többieket – árulta el Lóneánné Túrzó Szilvia.

Fotó: L. P.

Délután a zenéé volt a főszerep

A libás ételek elkészítése, kóstoltatása közben és után egymást követték a fellépők a színpadon. A sort az Alföldi Cigányzenekar kezdte délelőtt. A nótaszót a Budapest Highlanders Pipe Band bemutatója követte. A hagyományos skót dallamokat játszó banda egyik tagja a szabadkígyósi Jarabek Imre. Volt mazsorett- és salsabemutató, színpadra lépett a Belencéres Néptáncegyüttes és a Talléros is muzsikált. Az est sztárfellépői Korda György és Balázs Klári voltak, akik 20 órakor kezdték meg műsorukat, majd 21 órától játszott az Exotic.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában