zeneszerző

2018.06.28. 06:50

Levelek egy legenda kezdetéről

Édesapám, Szokolay Sándor számára Békés-Tarhos gyermekkora tündérkertjét jelentette. Egész életében meghatározóak voltak számára a tarhosi, legendás énekiskolában eltöltött évek – nyilatkozta lapunknak Szokolay Orsolya. A Kossuth-díjas zeneszerző lánya a Szokolay Sándor Hogy is kezdődött? – Levelek a békési-tarhosi diák­évekből címmel rendezett könyv-, kotta- és lemezbemutatóra látogatott megyénk névadó településére, és mutatta be a kötetet.

Papp Gábor

A könyv alapjául szolgáló levélgyűjtemény 1997-ben nagyapám, Szokolay Bálint hagyatékából került elő, és a családunk számára óriási meglepetés volt a létezése, hiszen nagyapám sosem beszélt ezekről az emlékekről – mesélte lapunknak Szokolay Orsolya a Békés-tarhosi Zenei Napok keretében, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában megtartott könyvbemutató kapcsán.

Szokolay Sándor 1947-ben kezdte zenei tanulmányait a Békés-tarhosi Énekiskolában. Leveleiben részletesen beszámolt élete alakulásáról Orosházán élő családjának. A háború utáni évek nehézségeivel küzdő família és az iskola hétköznapjait ismerheti meg az olvasó a derűs, tanulságos, szívhez szóló olvasmányból a fiatalember közvetlen, élvezetes stílusában.

Szokolay Orsolya mesélt a könyv részleteiről. /Fotó: Imre György/

– Apukám 70 éves volt, amikor a szobájában néma csendben végigolvasta a leveleket. Hiába volt azonban közlékeny személyiség, olyan mélyen megérintették az emlékek, hogy nem is beszélt az írásairól – emlékezett vissza Szokolay Orsolya. – S persze ekkor is az alkotás lázában égett, így a levelek visszakerültek a fiókba. 2011-ben, amikor édesapám egészségi állapota megromlott, leköltöztünk Sopronba, hogy minél több időt tölthessünk együtt szeretetben. Ekkor olvashattam el először a leveleket. Egyszerűen nem tudtam letenni írásait, egyszerre hatottak meg, és egyszerre nyújtottak szórakoztató, lebilincselő élményt. Közben pedig egy komoly korrajz tárult fel, ahogy sok minden kiderült arról is, hogy apukám miért volt olyan pozitív, mosolygós, szerény személyiség. Már ekkor megfogalmazódott, hogy közre kellene ­adni a dokumentumokat.

A zeneszerző lánya kiemelte­, egyszerű levelekről van szó, amelyek bemutatják a korszak hétköznapi problémáit.

– Az első írások 1947-ből származnak. Két évvel járunk a háború után, és a körülmények nehezek. A Békés-tarhosi Énekiskolában ekkor nem volt villany, vízvezeték, a gyerekek mégis boldogak voltak. Apukám számára meghatározó élmény volt, hogy ott tanulhatott.

Mint megtudtuk, Szokolay Sándor tehetségét első zongoratanárnője, Sípos Éva fedezte fel, aki arra inspirálta, hogy mivel nem érkezett meg a Zongoraiskola című tankönyv második kötete, írjon magának karakterdarabokat az első könyv alapján. Ezek a kedves, közérthető művek a Hogy is kezdődött? című könyv CD-mellékletében is hallhatók, a Virtuózok című műsor 2014-es egyik győztese, Boros Misi előadásában, illetve egy kottát is kiadtak az elhangzó alkotásokról.

Élményiskola elevenedik meg a kötetben

Szokolay Orsolya elmondta­, a Békésen is ­bemutatott könyv 95 levelet tartalmaz. Túlnyomó részt a Békés-tarhosi Énekiskolában született írásokat, de a zeneakadémiai években megfogalmazott tíz levelet is elolvashatják az érdeklődők.

– Édesapám gyakran beszélt arról, hogy háromszor született meg; testben Kunágotán, lélekben Orosházán, míg zeneileg Békés-Tarhoson – mesélt lapunknak édesapja Békés megyei kötődéséről Szokolay Orsolya. – Egész életében nagyon ragaszkodott az énekiskolához és Békés-Tarhoshoz.

A békési zeneiskolában a könyvről Fenyő Gábor komolyzenei szakértő beszélgetett Szokolay Orsolyával. Zongorán közreműködött Boros Misi, a levelekből pedig Ács Balázs olvasott fel. A részletekből és beszélgetésből egy valóban nehéz, mégis érdekes és az énekiskolában tanuló gyermekek számára szép időszak tárult fel. Ahogy Szokolay Sándor nevezte, egy valódi élményiskola mindennapjaiba pillanthatnak be az olvasók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában