békéscsaba - orosháza

2018.06.29. 17:20

Kiálltak egymásért az üldözött parasztok

Emléktáblát avattak Orosházán a Dél-alföldi Fehér Gárda tiszteletére, amely 1949-ben a régióból indult. A mozgalom a helyi parasztság összefogásának eredményeként jött létre és küzdött az őket sanyargató, zaklató kommunista hatalom ellen. Emellett a megyeszékhelyen is megemlékeztek a kuláküldözés áldozatairól.

Busi Ottó

Az orosházi eseményen részt vett az Országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke. Jakab István elmondta, közös felelősségünk, hogy az utókor, a mai fiatalok megismerjék a múlt rémtetteit, és soha ne fogadják el, vagy engedjék – akárcsak a gondolat szintjén is –, hogy hasonló szörnyűségek következzenek be.

Mindezek mellett emlékbeszédében felsorolta az akkori rendszer által, a mozgalomban részt vevőkre kirótt ítéleteket is: 2 halálos és 5 életfogytiglan büntetést szabtak ki, 22 személyt internáltak, 21 elítéltnek pedig összesen 207 év börtönt ítéltek.

– Ezt jelentette az, hogy kiálltak a társaikért, hogy tudták mi a parasztember becsülete – tette hozzá a MAGOSZ elnöke.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke beszédében hangsúlyozta, ideje, hogy új hősöket találjunk magunknak. Elmondása szerint az orosházi járásnak van egy ilyen hőse, a Fehér Gárda mozgalom elindítója, Blahó János.

– De ez csak az első állomás, hogy helyére tegyük azoknak a hősöknek az emlékét, akik ellenállásukkal, bátor példamutatásukkal talán még az 1956-os eseményeknek is az előkészítői lehettek – jegyezte meg Zalai Mihály. Dávid Zoltán Orosháza polgármestere elmondta, a város nem felejti a történteket, és kiemelte, fontos feladatuknak tartják, hogy a fiatalság is pontosan tudja, és értse, mi is történt itt az 1940-es évek végén.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke hajt fejet a hősök emléke előtt /Fotó: B. O./

Ahogy korábban hírportálunkon olvashatták, Békéscsabán, a városháza árkádsoránál is megemlékeztek pénteken a kuláküldözés áldozataira. Megkoszorúzták azt az emléktáblát, amit anno a koholt vádak alapján 1950. július 15-én kivégzett köröstarcsai parasztember, Molnár Sándor emlékére állították.

Kizsákmányoló naplopóként tüntették fel a dolgozó parasztságot a kommunisták

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában