kondoros

2018.06.14. 19:50

A világhírű szobrászművész három alkotását avatták fel

Sokat szenvedett és sokat látott a magát önerejéből a világ élvonalába felküzdő, kondorosi születésű szobrász- és ötvösművész, Kepenyes Pál. A 92 éves, Mexikóban élő alkotó három szobrát avatták fel csütörtökön délután Kondoroson.

Nyemcsok László

,,Jó itthon lenni!” Ezzel kezdte ünnepi beszédét a csütörtöki avatáson Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Utalva arra, hogy színházigazgatóként hosszú időn át Békés megye volt az otthona. Az államtitkár ajándékkal érkezett, mégpedig egy 1923-as és egy 1926-os eredeti fényképpel a Kondorosi csárdáról, bekeretezve. Megkérte Dankó Béla országgyűlési képviselőt és Ribárszki Pétert, Kondoros polgármesterét, hogy juttassák el Kepenyes Pálnak.

Dankó Béla országgyűlési képviselő, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere.

– Legfontosabb saját magunk megtalálása, miközben az ember ki van téve a történelemnek – idézte a szobrászművészt Fekete Péter. – Azóta is számos alkalommal eszembe jut ez, mindig kicsit más értelemben, jelentésben, de egy biztos, nagy igazságot mondott Kondoros szülötte.

Kepenyes Pál korábban arról is vallott, hogy szülőfalujában – mely azóta már város –, nagyon jó agyag volt, és mikor esett az eső, azt gyúrogatta. Tizennégy éves korában egy iskolai iskolai munkáját látva a tanárai tanácsolták, hogy legyen szobrász. Az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolára járt, a történelem azonban beleszólt az életébe. Előbb, mint osztályidegent kirúgták, majd 1950-ben koholt vádak alapján tíz év börtönre és kényszermunkára ítélték. A Rákosi-rendszer börtöneiben fiatalkori olvasmányélményei őrizték meg a józan eszét, tehetsége pedig itt is utat talált. Kenyérbélből készített szobrokat, melyeket aztán az éhség miatt kénytelen volt megenni. 1956-ban szabadult, részt vett a forradalom utcai harcaiban, majd november 21-én elhagyta az országot, a hazáját, ahova majd csak a rendszerváltás után térhetett vissza.

– Mexikóban, ahol megtalálta második hazáját, nehéz évek következtek. Rengeteget dolgozott, kitartása, szorgalma, legyőzhetetlen tehetsége, egyedi, az expresszionizmus, a szürrealizmus hatását mutató stílusa és ezer közül is felismerhető ékszerei pedig elhozták neki az elismerést és a világsikert – ecsetelte Fekete Péter. – Nemesfémszobraiból, ötvösmunkáiból és rendkívül látványos ékszereiből Arisztotelész Onassis, Jacquelin Kennedy, Liz Taylor, Arnold Schwarzenegger, Bill Gates, Madonna mellett számos amerikai és európai elnökfeleség, milliárdos és hollywoodi sztár vásárolt már, de az ő 15 méter magas, A Nap népe című szobra fogadja az acapulcói reptérre érkező utasokat is.

Dankó Béla, a Kondoros és Környéke Polgári Együttműködés Egyesület alapítójaként – a szervezet sokat tett Kepenyes Pál szobrainak megszerzéséért – elmondta, példás összefogással kerülhettek Kondorosra az alkotások. Ebben részt vállalt az egyesület mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mely a 20 millió forintos költséget magára vállalta, valamint a kondorosi önkormányzat, mely támogatólag közreműködött. Dankó Béla név szerint kiemelte még Závogyán Magdolna és Paluska Zoltán segítségét.

– Bár a művész fizikálisan nincs jelen szobrai avatásán, de lélekben itt van velünk, és minden bizonnyal megtekinti majd az ünnepségről készült videót – mondta Ribárszki Péter. – Büszkék vagyunk rá, mint a többi legendánkra is, a teljesség igénye nélkül Balczó András és Ónodi Henrietta olimpiai bajnokokra, Csernus Tibor Kossuth-díjas festőművészre.

Önarckép a városháza előtt

Kepenyes Pál: Robbanás a világmindenségbe és Túlszárnyalt akadályok című alkotása látható a kondorosi polgármesteri hivatal dísztermében. A városháza előtt a szobrász Önarckép című, bronzból készült, márvány talapzaton álló műve magasodik. Dankó Béla elmondta, dolgoznak azon, hogy az életmű hozzáférhető részének minél több darabjához hozzájussanak. Első lépésként ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy hazánkban Kondoroson található a művész első köztéri szobra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában