békéscsaba

2018.05.22. 06:44

Varrótűre és cérnára cserélte a szájsebészeti elszívót

Három évvel ezelőttig egy gombot sem tudott felvarrni, mára huszon­hatféle mese-, feljesztőkönyvet kínáló kézműves vállalkozást irányít Győri Zsuzsanna. A saját kézzel készített termékeit An-Zsu Varázsládájának nevezi. A békéscsabai alkotóval ­beszélgettünk.

Nagy-Laczkó Viktória

– Édesanyja nagyban segítette a kezdeti lépésekben, az An-Zsuból az An rá utal. Pontosan milyen út vezetett a varázsláda kialakulásáig?

– Egészségügyi diplomával világ életemben fogászati és szájsebészeti rendelőben dolgoztam, három évvel ezelőtt viszont történt az életemben egy egészségügyi hanyatlás, mely következtében változtatnom kellett a munkámon. Édesanyám rendkívüli kézügyességgel megáldott asszony, aki negyvenéves koromig a gombomat is felvarrta, mert én még tűt sem fogtam a kezemben. Azonban a vénám nyilván adott ehhez, és ez hamar kiderült. Az elképzeléseim határtalanok, ki sem fogyok az ötletekből, mindig újabb fejlesztőket találok ki.

Bababarát anyagból készülnek el a munkái. Fotó: Lehoczky Péter

– Mi jelentette a legnagyobb kihívást az An-Zsu Varázsládája létrehozásakor?

– A bürokrácia, a szervezés, a helypénzek, melyeket nem kézművesbarát szellemben határoztak meg. A informatikai tudás teljes elvárása a kézművessel szemben. Az időjárásnak és a vis majornak ­való teljes alárendeltség, melynek ki vagyok téve, hisz’ hetekig készülök egy háromnapos, méregdrága fesztiválra, melyet elmos az eső, vagy elfújja a szél a termékeimet. Óriási kockázatok ezek. De mindent összevetve szerelemhobbi­ és szerelem családi vállalkozás, melyet csak óriási türelemmel és teljes odaadással lehet csinálni, de mi erre alkalmasak vagyunk. Mindig mosolygunk. Mindenre nyitott, ­érdeklődő csajszi vagyok. Tegnap kórházban dolgoztam, ma kézműves vagyok, holnap traktorhordó leszek.

– Milyen mesék elevenednek meg a játékaik által?

– Mára már 26-féle ­mesét ­jelenítünk meg, az óvodai­ alapmeséktől egészen a Brémai­ muzsikusokig. Vannak csendeskönyvek, melyekben a gyermekek az alapkészségeket tanulják. Gombolás, ­fűzés, csipeszelés, számolás, bújtatás, cipzárazás­. Vannak memóriát fejlesztő játékok, párkereső vagy akár hagyományos amőba játékok. Mind-mind kézzel varrva, öltve, egyéni pofival. Nincs két egyforma, mert nem sablon alapján dolgozunk.

– A játékok bababarát anyagból, kizárólag textilből és filcből készülnek. Hogyan fejlesztenek?

– Korcsoportokra osztom a könyveket. Nullaéves kortól a nagyobbacskákig, hisz’ egy gyermek akkor van jó helyen, ha nem a digitális világban él, hanem a saját mesevilágában. Az első könyveim puhák, könnyűek és picik, és az illusztráció hímzett benne. Majd jön a szűrrátétes forma, ahol már mozgatható egy-két elem. Ezeket birizga könyvnek neveztem el. Az egyéveseknek pakolós könyveim vannak, melyekben napszakok, évszakok, állatkák, színek, formák vannak. Egyéves kor felett jöhetnek az ujjbábos, mondókás könyvek, majd a konkrét mesekönyvek.

Édesanyja és lánya is segíti

A varázsládák kivitelezésében Zsuzsanna édesanyja és a lánya is résztvevő.

– Anyukám nélkül nem tudnám­ ezt a vállalkozást csinálni. Az ötletek az enyémek, a kivitelezés teljes egészében édesanyámmal közös, és mára már egyszerre három helyre tudunk menni árusítani a lánykám ­közreműködésével. Járjuk az országot a termékekkel Győrtől Szegedig, a budai vártól, a gödöllői kastélyig. Hál’ istennek egyedi termékeim vannak, pontosan ilyen típusú konkurenciával jelenleg nem rendelkezem – árulta el Zsuzsanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában