fűnyírás

2018.05.05. 06:18

Sokakat zavar a nagy fű Békéscsabán, a város cége türelmet kér

A közösségi portálon közzétett felvételek, bejegyzések szerint városszerte problémát okoz a magas fű Békéscsabán. A városgazdálkodási kft.-nél – ami április elejével vette át a feladatot – azt mondták: igyekeznek a korábbi csapadékos időjárás és a hirtelen meleg miatt intenzíven megnőtt füvet a lehető leggyorsabban kezelni. Türelmet, megértést kértek.

Licska Balázs

– A városgazdálkodási kft. az önkormányzattal kötött közfeladat-ellátási szerződés, valamint az éves közszolgáltatási terve alapján működik. Ezek a dokumentumok részletesen meghatározzák azt, hogy milyen feladatokat kell elvégezni, illetve, hogy milyen gyakorisággal, ütemezéssel – mondták elöl­járóban a cégnél.

Április elejétől vált a városgazdálkodási kft. feladatává a parkfenntartási munka, tehát a fűnyírás. Ennek keretében mintegy 690 ezer négyzetméternyi zöldterületet kezelnek. Az egyes területeket több kategóriába sorolták, attól függően, hogy mennyire frekventált helyekről van szó. A szerződésben pontosan rögzítették, hogy az egyes kategóriákhoz tartozó területeken mely időszakban és évente hány alkalommal kell füvet nyírni. Fellapoztuk a cég éves közszolgáltatási tervét, amiből a következők olvashatók ki.

A városi területeket kategóriákra osztották, melyeken eltérő rendszerességgel nyírják a füvet a cég munkatársai. Fotó: Lehoczky Péter

Az A kategóriában lévő­ ­területeket április 15. és október­ 31. között, évente 13-szor kell kaszálni, akkor, ha a fű magassága eléri a 15 centi­métert. A B kategóriában ­április 30. és október 15. között, évente 7 alkalommal, amennyiben a fű 20 centiméternél magasabbra nőtt. A C kategóriában ­lévő ­területekre a május 15. és ­szeptember 30. közötti időszakra 6 alkalmat írtak elő, ha a fű magassága több mint 25 centiméter. A D kategóriában pedig május 31. és szeptember 30. között évente négyszer kell nyírni a füvet, ha a magassága elérte a 30 centimétert.

– Mindenki előtt ismert, hogy fűnyírásnál a mindenkor aktuális feladatok mennyiségét, méretét meghatározza az időjárás – mondta Uhljár Erik ügyvezető. Április eleje óta 11-en foglalkoznak fűnyírással teljes munkaidőben, ők a levágott füvet is kezelik, ami szintén szabályokhoz és szigorú­ feltételekhez kötött. Hozzátette: április második felében megbízási szerződéssel további két embert alkalmaztak fűnyírásra, valamint külső partnereket is bevonhatnak a feladatba.

A munkavégzéshez egy ­fűgyűjtős frontkasza, négy fűnyíró traktor, négy fűnyíró­, valamint kilenc fűkasza áll rendelkezésre. Uhljár Erik ­kiemelte: az erőforrásaikat igyekeznek teljes kapacitással, minél hatékonyabban ­működtetni, a csapadékos tél és a hirtelen jött meleg hatására­ intenzíven megnőtt füvet a lehető leggyorsabban kezelni. Remélik, hogy a város zöldterületeinek gondozottságával a közeljövőben a lakosság is elégedett lesz, ehhez még rövid ideig megértést és türelmet kértek.

Fotó: Lehoczky Péter

A városgazdálkodási kft. székhelye egyébként a volt ­József Attila iskolában, a Pásztor­ utca 17. szám alatt található, a cégről bővebb információ a www.bvgkft.hu oldalon­ található. Észrevételeket munkanapokon 8 és 17 óra között a 66/647-237-es számon, valamint e-mailben az [email protected] címen lehet tenni.

A játszóterekre is ügyelnek

A városi közgyűlés tavaly év ­végén döntött a városgazdálkodási kft. életre hívásáról. ­Eddig a fűnyírást, a játszóterek karbantartását vállalkozókkal­ kötött szerződések révén ­oldotta meg az önkormányzat­, és amint a megállapodások ­lejártak, ezeket a feladatokat­ átvette a cég – ismertette ­Uhljár Erik ügyvezető. A játszó­terek karbantartásáról év ­elejétől gondoskodik a kft.

A cég megalakításának elsődleges célja az volt, hogy a városgazdálkodási feladatok ellátása összefogottabb, rugalmasabb legyen – tette hozzá­. A lakossággal szoros kapcsolatra törekednek, valamint arra, hogy lehetőség szerint minél gyorsabban reagálhassanak a felmerült problémákra. Emellett gazdasági okok is szerepet játszottak a döntésben.

Az ügyvezető jelezte: együtt kezelte a közgyűlés az intézményellátó centrum (BIC) megszűnését és a városgazdálkodási kft. megalapítását, ami így a BIC munkatársainak átcsoportosításával állt fel. Pillanatnyilag 21 embert foglalkoztatnak, de szükség esetén bővítik a létszámot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában