kastélynapok - galériával

2018.05.20. 06:50

Közel hetven csapat főzött Gyulaváriban

Érdekességek sorával, egyebek mellett az Országos Vadfőző- és Halételkészítő Versennyel folytatódtak szombaton az immáron nyolcadik Gyulavári Kastélynapok.

P. G.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere szombaton délután elmondott megnyitó beszédében hangsúlyozta, a programsorozat hagyományos rendezvénye a városnak, egy olyan esemény, amely sokak szíve csücske.

– A kastélynapok lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődők kötetlenül jól érezzék magukat – ecsetelte. Mint mondta, a háromnapos program a Virágok Fesztiválja, a Körösvölgyi Sokadalom, a Végvári Napok és a Minden Magyarok Nemzetközi NéptáncFesztiválja mellett egyike Gyula öt ingyenes nagyrendezvényének.

– Egy olyan kezdeményezést hívtak életre Gyulaváriban, amely civilek szervezésével, az Együtt Gyulaváriért Egyesület és Szabó Károly önkormányzati képviselő önkéntes munkájának köszönhetően valósul meg.

A megnyitóval párhuzamosan tartották meg a gasztronómiai verseny eredményhirdetését is. A megmérettetéssel kapcsolatban Ambrus György Krisztián zsűrielnök, világbajnoki aranyérmes ételszobrász kiemelte, a mintegy hetven csapat kiválóan teljesített mind az ételek minőségét, mind a tálalást és a díszítést tekintve.

 

– Többségében pörköltet készítettek a résztvevők, de raguk és halételek is szép számmal születtek – fogalmazott. Utóbbi kapcsán kifejtette, halászlevek, halragus és paprikás ételek egyaránt dicsérték a csapatok munkáját. Külön pozitívum, hogy a megszokott köreteken, a krumplin és a tésztán kívül juhtúrós sztrapacska és túrós csusza is került a tányérokra.

– Összességében rendkívül pozitívak a tapasztalataink, mi is sokat tanultunk az indulóktól – tette hozzá.

Az Ambrus György Krisztián, Kiss Tamásné önkormányzati képviselő, Bondár László olimpiai ezüstérmes éttermi mester, Schlett Árpád, a Munkácsy Horgász Egyesület elnöke és Brindás János mesterszakács alkotta zsűri több kategóriában hirdette ki az első három helyezettet, számos különdíj is gazdára talált. A fődíjat pedig a Paradicsomi Csudálatos Békakirályok érdemelték ki. Az elmúlt évek teljesítménye alapján egy abszolút győztest is köszöntöttek Misinkó Géza személyében.

Szabó Károly önkormányzati képviselő, az esemény egyik főszervezője kérdésünkre elmondta, a Gyulavári Kastélynapok három fő pillérre épül.

– Hazánk nagy értéke a sport és a gasztronómia. Ezek főszerepet kapnak a rendezvényen, ahogy természetesen a helyi közösségek, a helyi tehetségek is – húzta alá. – Az önkormányzat és két vadgazdálkodási társaság segítségének köszönhetően minden évben lehetőség nyílik baráti társaságok önfeledt szórakozásra.

Szabó Dániel, az Együtt Gyulaváriért Egyesület elnöke hangsúlyozta, a rendezvény a gyerekektől a nagyszülőkig valamennyi korosztály számára kellemes időtöltést ígér az ingyenes programoknak köszönhetően.

– Legfőbb célunk a közösségek erősítése – folytatta a gondolatot. – Ennek jegyében helyi tehetségek, helyi művészeti csoportok, helyi zenészek is számot adnak tudásukról.

S persze, ahogy a látogatók megszokhatták, sztárvendégek is színpadra lépnek. Szombaton este a Bikini adott, vasárnap a Kormorán ad majd élő koncertet. A kastélynapokat tűzijáték zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában