városfejlesztés

2018.05.03. 11:24

Gőzerővel zajlik a felújítás a Gőzmalom téren

Zajlanak a munkálatok Békéscsabán a belváros-rehabilitáció harmadik ütemében, emiatt a Gőzmalom téren lévő autóbusz-megállót is megszüntették.

Licska Balázs

Fotó: Lehoczky Péter

A Gőzmalom tér, az Aradi vértanúk ligete és a Beliczey-kert rendbetételével közel 11 ezer négyzetméter újul meg – ismertették a Városfejlesztési Nonprofit Kft.-nél.

A Gőzmalom téren, a hajónál elkészültek a támfalak és a lépcsők, a járdák alépítményi szerkezetei. A part mentén kialakították a zöld felületek tervezett rézsűit. A közvilágítás és a térfigyelőkamera-­rendszer alépítményei a burkolt felületek kialakításával együtt készülnek. Jelenleg a hajó előtt kerülnek helyükre a térburkolatok, a tér Gyulai út felőli oldalán bontási munkálatok zajlanak.

Az Aradi vértanúk lige­tében magasították az Élővíz-csatorna­ partfalát, most a gyalogosfelületek kialakításán dolgoznak. Elkészült a ligetbe vezető lépcső és a mozgáskorlátozottaknak a rámpa.

Fotó: Lehoczky Péter

A kivitelezés folytatásaként a Gőzmalom téren a meglévő utat korszerűsítik, parkolókat, gyalog- és kerékpárutakat alakítanak ki, emellett az automata öntözőrendszer kiépítése­ és az utcabútorok elhelyezése várat magára. Az Aradi vér­tanúk ligetében a közvilágítással, a Beliczey-kertben a sétány kialakításával kapcsolatos munkák várhatók.

Ugyancsak a belváros-rehabilitáció keretében, a Széchenyi ligetben és a környezetében 49 ezer négyzetmétert korszerűsítenek – folytatták a cégnél, kiemelve: a Ligeti sor Élővíz-csatorna felőli oldalán tavaly elkészültek a parkolók.

A Széchenyi ligetben jelenleg a szórt burkolatú tanösvények kialakításán dolgoznak, a kivitelező ehhez tartozóan úgymond tükörkészítési, szegélyépítési és rétegrendépítési munkálatokat végez. Hamarosan nekilátnak a gyalogosfelületek kialakításának. A tanösvények építésével egy időben készülnek a közvilágítás és a térfigyelőkamera-rendszer alépítményei. A nyilvános illemhelynél bontanak.

Fotó: Lehoczky Péter

Nyárra várható a futó­pálya kialakítása, a Munkácsy ­Mihályt megidéző játszótér bővítése, s fitneszeszközöket is telepítenének. Padokat, szemeteseket, biciklitárolókat helyeznek ki.

A fejlesztések miatt megszűnt a Gőzmalom téri megálló, és módosult az 1-es, a 3-as, a 4-es és a 17M járatok közlekedése. A változásokról korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában