Bihari Madárvárta

2018.05.13. 11:26

Egyre közelebb merészkednek az emberekhez a nyári ludak

Egyre bátrabbak a nyári­ ­ludak, egyre közelebb ­merészkednek a fiókáikkal a Bihari Madárvártához­. Néhány percnyi várakozás után lencsevégre lehet kapni, amint az épület mellett sétálgatnak vagy a tavakon úszkálnak: van olyan pár, amit több mint egy tucatnyi fióka követ. A Körös-Maros Nemzeti Park területén egy rövid sétával azt is be lehet bizonyítani, hogy a természet milyen csendes vagy éppen milyen hangos, és hogy van illata.

Licska Balázs

– Itt, a Körös-­Maros Nemzeti Park területén, a Bihari Madárvártához közeli két tónál költenek a nyári­ ludak, majd itt is ­nevelgetik fiókáikat egészen addig, amíg nem tanulnak meg repülni. Azt követően is a környéken maradnak, csak valamelyest távolabb húzódnak, a kiterjedtebb vizes élőhelyeket keresik – magyarázta Tóth Zsuzsanna, a Bihari­ Madárvárta háziasszonya.

Hozzátette, hogy a korábbi­ években tapasztaltakhoz ­képest idén később mutatták meg magukat az épület környékén a szárnyasok, azonban napról napra egyre többen és többen vannak, és egyre közelebb és közelebb merészkednek. Vannak olyan időszakok, amikor a Bihari Madárvárta udvarán is lehet velük találkozni, azonban erre minden bizonnyal még pár napot várni kell.

Miközben mesélte, hogy rengeteg fajta parti és vízimadár megtalálható a környéken, fehérségével meg­jelent egy nagy kócsag, illetve­ a hosszú bóbitáról ismert bíbicek is zajt csaptak. Tóth Zsuzsanna megosztotta: a ­különféle békák valóságos koncertet adnak, a teknősbékák szívesen süttetik magukat a nyárias tavaszban, nem ritka, hogy az ­aszfaltcsíkról kell őket leszedni­.

– Napok alatt változott meg a természet, a táj arculata. Ez, a mostani talán a leggazdagabb időszak, amiben az is szerepet játszik, hogy a legtöbb madár esetében költési időszakról van szó – folytatta. Mint fogalmazott, elegendő fél órára megpihenni a ­Bihari Madárvárta környékén, és teljesen rá lehet hangolódni a természetre. Ezt egy rövid, a Sző-réten tett sétával bizonyította be.

Tóth Zsuzsanna mutatta a Sző-réten virágzó és illatozó kamillákat

A szerző felvételei

A Bihari Madárvárta környékén virágzó nyárfák ­puha szőnyeget terítettek elém, a pár éve kialakított tanösvény viszont szárazsága – mondhatni szikessége – folytán igencsak keménynek ­bizonyult. Ennek ellenére nem volt érdemes ­elhagyni a hol jobbra, hol balra kanyargó tanösvényt, kellemetlen meglepetés ért volna – főleg a palló­sor melletti mocsaras vidéknél –, ha arról letévedek.

A tanösvényen akadt minden, ami szemnek, szájnak, fülnek, sőt, orrnak ingere, és ahogy Tóth Zsuzsanna fogalmazott, érezhető, érzékel­hető, hogy a természet tele van hanggal, illattal.

A magasban fel-, majd a távolban eltűnt négy hangos nyári lúd, az egyiken ­talán ­velük utazott a meséből ­ismerős Nils Holgersson is. Nem ártott a lábam elé ­tekintenem, mivel hirtelen ­kinőttek a földből a szamócák. A kamillákat kellően távolról észre lehetett venni­, kiszagolni­, mivel a Sző-rét az adott területen sárga-­fehér ­ruhát öltött, a szellő pedig ­hozta a tea révén ismerős ­illatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában