ceremónia

2018.05.20. 18:20

Az összefogásnak köszönhető a felszentelt kardosi harang

Az összefogásnak, adományoknak és az önkéntes munkáknak köszönhetően új helyen és új lábakon áll Kardoson az a harang, melyet közel száz éve szintén adományokból vásárolt a lakosság, és amelyet pünkösdvasárnap állítottak fel és szenteltek meg a település közterületén.

Balázs Anett

A község apraja-nagyja mellett a környező települések polgármesterei is összegyűltek az avatási ceremónián, ahol Brlás János polgármester ünnepi beszédében felelevenítette a település haragjának történetét, amely – elődeit is beleszámítva – több mint 150 évre nyúlik vissza.

Fotók: Imre György

Mint kiderült, 197 forint és 66 krajcár volt a teljes költsége annak a harangnak, amelyet 1863-ban állítottak fel a csabai úti iskola udvarán. A közadakozásból felállított harang 74 kilogrammos volt, azonban nem volt hosszú életű ugyanis 1905-ben megrepedt és újat kellett önteni. Felhasználták a régi harang anyagát is, ám a költségek így is 200 korona fölé rúgtak. Az összeget ezúttal is közadakozásból és az iskolakör pénzéből gyűjtötték össze.

Fábri Judit Kardos Község Szlovák Önkormányzatának elnöke, Brlás János polgármester, Lázár Zsolt evangélikus esperes és Gaál Roland a Szarvasi Járási Hivatal vezetője

Az újraöntött harang még rövidebb életű volt mit elődje, ugyanis 1918 januárjában a temesvári császári és királyi hadsereg rekvirálta és ágyúnak használta fel. A háború befejezése után az iskolakör és a hívek elhatározták, hogy nem hagyják harang nélkül iskolájukat. Ismét elkezdődött a gyűjtés. 190 adakozónak köszönhetően 5913 korona és 1770 kilogramm termény gyűlt össze, amelynek eredményekét 1923. február 14-én szentelték fel a második, 90 kilogrammos harangot a csabai úti iskolában.

Az épület és a rajta álló harangláb hamarosan a termelőszövetkezeté később pedig magántulajdon lett. ezért tavaly az önkormányzat úgy határozott, hogy a község lakói által adományozott összegből és az evangélikus iskolakör által megvásárolt harang magánterületről közterületre kerüljön át.

– Felhívásunkra közel százan adományoztak kisebb-nagyobb összegeket még településünkön kívül élők is és sokan többedmagammal, társadalmi munkával is hozzájárultunk a harangláb felállításához, a harang áthelyezéséhez, környezetének rendbetételéhez, virágosításához valamint felszenteléséhez – hangsúlyozta Brlás János.

A kongatások száma sok mindent elárult

Brlás János polgármester elmondta, az áthelyezés legfőbb támogatója Szedljak Miska bácsi volt, aki 1 millió forintot adományozott a nemes célra. A mélyen evangélikus hívő férfi évtizedeken át szólaltatta meg a harangot, ám sajnos nem sikerült megélnie az új harangláb elkészültét és felállítását. Hozzátette, a tetszetős művet, melyre végül mintegy 1,5 millió forint gyűlt össze, Szász Gáspár ácsmester társadalmi munkában tervezte és alkotta meg, a kezdeményezést a szlovák önkormányzat is támogatta.

Az idősebb kardosiak elmondása szerint valaha, amikor a harang megszólalt, mindig tudták mi történt. Tűzvész vagy más veszély esetén félreverték, a déli harangszó a terített asztalt jelentette, temetéskor pedig a kongatások számából azt is lehetett tudni, hogy asszony vagy férfiember távozott-e az élők sorából. A mostani tervek szerint istentiszteletek és egyéb ünnepi alkalmakkor fogják megszólaltatni, remélve, hogy haláleset miatt csak nagy ritkán kell meghúzni – tette hozzá a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában