ünnepélyes átadó - galériával

2018.05.23. 13:51

A térség megélhetését és munkaerő-megtartását is szolgálja a kaszaperi szárító

A helyben és a környéken megtermelt zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények feldolgozására máshol nincs lehetőség így a térség lakosságát, megélhetését, munkaerő-megtartását is szolgálja a szárító.

Csete Ilona

Egy romos épület felújításával kezdődött 2015-ben minden – elevenítette fel a beruházás előzményeit Kun László. A polgármester emlékeztetett, akkor 12 millió forint támogatást kaptak a Start-mintaprogram keretében. Ekkor a cél a gyógynövények feldolgozása volt hosszú távú munkalehetőséget biztosítva.

Újabb lépést hozott a 2017-es esztendő, amikor majd 101 milliós forrás érkezett a zöldség-gyümölcs szárító üzem építésére, gépek beszerzésére a járási startmunka-mintaprogram, magasan hozzáadott értékű programelem részeként.

Fotók: Lehoczky Péter

– 2000 lelkes településünk alkalmat, lehetőséget kapott, hogy az itt élőknek tartós, hosszú távú és értékteremtő munkát biztosítson úgy, hogy mellette arra ösztönözzük a helyi termelőket, hogy a szántóföldi növények mellett, feldolgozásra is alkalmas zöldségeket, gyógynövényeket, vagy gyümölcsöt termesszenek. Köszönetét fejezte ki Kun László a település korábbi polgármesterének, akinek szívügye volt ez a beruházás, az országgyűlési képviselőnek, a hivataloknak, a Belügyminisztériumnak, akik partnerként álltak az önkormányzat törekvései mellett.

 

– Ez a kezdet. A munkahelyteremtést- és bővítést, a vidék megtartó erejét, az itt élők jövedelmezőségét szolgálja a szárítónk – tette hozzá Kun László. Azt már Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója állapította meg: éppen olyan rendezettséget és tisztaságot sugároz a telephely, mint amilyen benyomást tesz a Kaszaperre érkező utazóra a településkép.

– Több ez, mint épületátadó. Komoly értékteremtő tevékenység, amit a közfoglalkoztatással itt elértek. Irányt mutat. Akik ebben dolgoznak, részesei a munkának, megtapasztalják annak jövedelmezőségét és maradásra biztat. Dél-Békésnek komoly hátrányt kell lefaragnia. Itt a példa, megoldható.

Kaszaper tervszerűen, egymásra építi programjait

Igazodik a kereslethez, a helyi, térségi igényekhez, az alapanyagokhoz – szólt elismerőn a szalagátvágás előtt dr. Hoffman Imre helyettes államtitkár. Örömét fejezte ki, hogy ismét Békés megyei jó gyakorlatra lát példát a térségi összetartás, a párbeszéd, az összefogás eredményeként.

– Ez a térség képes a fejlődésre, itt az újabb bizonyíték. Ismét helyi igényekhez igazodó fejlesztést vittek véghez, az értékteremtésre, a helyi termelői hagyományokra, térségi alapanyagokra fókuszálva. 2011 óta az új típusú közfoglalkoztatásnak éppen ez a lényege – emelte ki a szónok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában