választás 2018

2018.04.08. 14:32

Tizenhárom nemzetiség küldhet képviselőt a Parlamentbe

Az országgyűlési választásokon a nemzetiségi jelöltekre is szavazhatnak a voksolók.

P.G.

Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának listavezetője lapunknak elmondta, a tizenhárom nemzetiség 2014-től kap arra lehetőséget, hogy képviselőt küldjön a Magyar Parlamentbe, aki szavazat nélküli nemzetiségi képviselőként vagy nemzetiségi szószólóként képviselheti az érdekeiket.

- Az elmúlt időszakban a nemzetiségi törvény módosításával számos területen előre tudtunk lépni – ecsetelte. – Az anyakönyvi, házassági, halotti anyagkönyvi kivonatot már lehet nemzetiségi nyelven is kiállíttatni, a személyi igazolványokba bekerülhetnek a nemzetiségi nevek. A mi esetünkben az is rendkívül fontos, hogy az országos önkormányzat az általa működtetett oktatási intézmények esetében gyakorolhatja a vagyonkezelői jogot, így pályázatoknál, beruházásoknál már nem kell feltétlenül összehívni a helyi települési képviselő-testületeket. Emelkedett a nemzetiségi pedagógusok bére is.

Kreszta Traján kérdésünkre hangsúlyozta, a visszajelzések szerint minden településen aktívak a nemzetiségi szavazók.

- Ennek köszönhetően az egyébként tökéletesnek mondható nemzetiségi törvényt még esetlegesen tovább lehetne cizellálni a jövőben. A helyi nemzetiségi önkormányzatok még önállóbban tevékenykedhetnének, s egy fontos elképzelés lehet, hogy a nemzetiségek kedvezményes mandátumot kaphassanak a parlamentben a jogszabály egy későbbi változtatásával. Kreszta Traján egyébként már délelőtt leadta szavazatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában