kizsákmányolás

2018.04.11. 19:51

Rengeteget ártottak a békési rabszolgatartók

Komoly ellenérzéseket keltett Angliában annak a két békési férfinak az esete, akiket a koronabíróság kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem és modern rabszolgatartás vádjában is bűnösnek talált a közelmúltban. Ez utóbbi először fordult elő a szigetország történetében. Úgy tudjuk, hogy az áldozatok között megyeiek, elsősorban békésiek is voltak.

Papp Gábor

Kitchen staff prepare food in the Salvadorian and Latin American restaurant Lauriol Plaza in Washington, DC on January 11, 2018. The US government announced on January 10, 2018 the end of a special protected status for about 200,000 Salvadoran immigrants, a move that threatens with deportation tens of thousands of well-established families with children born in the United States. Homeland Security Secretary Kirstjen Nielsen announced the end of the "temporary protected status" (TPS) granted to Salvadorans already in the United States in 2001, when two major earthquakes rocked the Central American country. / AFP PHOTO / Andrew CABALLERO-REYNOLDS

Börtönbünte­tésre ítélték azt a két békési férfit, akik konyhai munkára csempésztek Magyarországról Angliába embereket. Az elítéltek egy bűnszövetkezet tagjaiként megtévesztették áldozataikat, hogy Magyarországról az Egyesült Királyságba utazzanak velük. Később súlyos adósságot okozó adminisztrációs, szállás- és útiköltséget szedtek tőlük, majd fenyegették a munkásokat, hogy bántalmazzák vagy kidobják őket a lakásukból, ha nem dolgoznak. A koronabíróság kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem és modern rabszolgatartás vádjában is bűnösnek találta őket. E. L. hét és fél év, O. G. hat év börtönbüntetést kapott.

Lapunk megkeresett egy Békés megyei kötődésű, hosszú évek óta Angliában élő, fiatal, magyar szakembert, aki elmondta: a helyi hírekben, a ­Surrey Police News Facebook-­oldalán olvasta először a hírt.

– Sajnos, elég sok komment érkezett a bírósági tárgyalással kapcsolatban, főleg angoloktól – ecsetelte. – A helyiek az ilyen embereket legszívesebben hazaküldenék. Többször felmerült, hogy egyáltalán miként lehettek az országban. Egy-egy ilyen hírnek rend­kívül kedvezőtlen visszhangja van, sokat tud ártani. Sajnos, akadnak, akik ilyenkor az összes kelet-európai, így magyar embert elkönyvelik bűnözőnek, vagy lenézik őket.

A lapunknak nyilatkozó szakember lassan tíz éve dolgozik egy angol, hivatalos munkaközvetítő irodánál, és a ­tapasztalata az, hogy jó néhányan az ilyen esetek miatt nem szívesen alkalmaznak magyar, román vagy szlovák embereket.

Arra a kérdésünkre, hogy a Brexit után milyen az általános helyzet, kiemelte, Angliában mindig szükség lesz olyanokra, akik keményen tudnak dolgozni. Takarításra, autómosókba­, konyhára és felszolgálónak folyamatosan keresnek munkaerőt, mert ezeket a feladatokat az angolok nem szívesen végzik. Véleménye szerint ugyanakkor minden esetben legalább egy minimális angol-nyelv­tudásra azért szükség van ahhoz, hogy valaki elhelyezkedjen, illetve, hogy könnyebben be is tudjon illeszkedni.

– Egyáltalán nem szerencsés, ha például segítséget kell kérni, még a legalapvetőbb ügyek intézéséhez is, például ahhoz, hogy ha valaki szabadságot akar kivenni – tette hozzá. A lapunknak nyilatkozó­ szakember évente 500-600 ­európai au pairt, házvezetőnőt és idősgondozót helyez el Angliában, akik közül 10-15 magyar.

– Ennek nyilván több oka van. Sajnos, ahogy korábban már beszéltünk róla, a mostanihoz hasonló esetek sok munkaadó kedvét elveszik, hogy kelet-európaiakat alkalmazzanak. Másrészt szép számban vannak, akiknek rendkívül magasak az elvárásaik. Előre elképzelik, hogy mennyiért és mennyit dolgoznának, de például nem beszélnek angolul és nincs leinformálható referenciájuk sem.

Éppen a nyelvtudás hiánya miatt a jelentkezők egy része feketén dolgozó munkaközvetítőkhöz fordul, akik több pénzt ígérnek, és az érdeklődők nem is fordítanak elég energiát arra, hogy teljesen körüljárják az elhelyezkedés kérdését.

Nyelvtudás és dolgozni akarás

A feketén dolgozó közvetítők olykor több százezer, akár egymillió forintot is kérnek a közvetítésért, és felületesen sokkal szebbnek látszik minden. A jelentkező azt várja, hogy az álommunka és az álomfizetés egyből az ölébe hullik. Nemrég történt, hogy a szakember egy hirdetést tett fel egy álláskereső portálra, amire sokan jelentkeztek. A németek legtöbbje diplomás tanár volt, folyékony angolnyelv-tudással, angliai tapasztalattal, kiváló referenciákkal, és elégedett volt a ­BAPAA (­British Au Pair Agencies­ Association) által előírt minimális bérezéssel, amit bentlakásos munkára kell fizetni, teljes ellátás felett. Az angolok is hasonlóan álltak a kérdéshez. Ám a magyar érdeklődők többsége kevesellte a fizetést, vagy rögtön a dupláját kérte tapasztalat és nyelvtudás nélkül, lehetőleg minimális munka mellett.

– Sokan tévhitben élnek. Jól lehet élni, de dolgozni ehhez igenis kell – tette hozzá.

Konyhára, felszolgálásra is folyamatosan keresnek munkaerőt Angliában. Illusztráció: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában