biharugra

2018.04.08. 10:11

Naponta tíz-tizenöt kosár készül az üzemben

Kisebb és nagyobb, füles és fül nélküli, kör, ovális és téglalap alakú – hogy az igényeket kielégíthessék, mindenféle kosarat készítenek Biharugrán a közfoglalkoztatási program keretében. Az egykor szebb napokat látott Bölönyi-rezidenciába látogattam, és ahol régen nebulókat oktattak, ott avattak be a vesszőhajlítás rejtelmeibe. Sebesen jártak a kezek, hangosan csattogtak a metszőollók.

Licska Balázs

Apró székek, jóval nagyobb és megdöntött asztalok, kötegekben álló és beáztatott vesszők, polcokon sorakozó, kész kosarak – ez a látvány fogadott, amikor beléptem a Bölönyi-kastély egyik helyiségébe, ahol lehet, hogy egykor az uraságok kártyáztak, de az is, hogy valaha tanulókat oktattak. Most abban a szobában összesen öten készítik a kosarakat a közfoglalkoztatási program keretén belül. A kosárfonás nem egy légből kapott ötlet volt az önkormányzat részéről, hiszen régen Biharugrán is volt üzem, ami a békésihez tartozott.

– A legelső lépésként a Tiszaalpárról érkező fűzfavesszőt be kell áztatni, van, hogy elég fél órára, de előfordul, hogy másfél-két óráig tart ez a folyamat. Ugyanis a vessző borzasztó könnyen törik, szárazon nem, csak nedvesen lehet vele dolgozni – mondta Oláh Imréné. Birta Gyuláné hozzátette: készen kapnak kör, ovális és téglalap alakú lapokat, azokra kezdik aztán gyűrűzni, berakni a vesszőket, majd a látványos rész utána következik, amikor készül a kosarak oldala. A befejezett termékeket lakkozzák, hiszen úgy nemcsak szebbek, hanem tartósabbak is lesznek.

Oláh Imréné mutatta, hogyan készülnek a kosarak a fűzfavesszőkből. A szerző felvétele

– Fogalmam nem volt előtte, hogy miként kell kosarat fonni – folytatta Hegyesi Lászlóné, és amint fűzte a vesszőket a megfelelő helyre, hozzáfűzte azt is, hogy aki szeret kézimunkázni, annak nem jelenthet problémát elsajátítani a szükséges tudnivalókat. Ők is immár negyedik éve készítik a kosarakat, mondhatni belejöttek a munkába. Gyönyörködteti őket a változatosság, az, hogy meg lehet valósítani a saját ötleteket, van, hogy a fűz mellé nádat is fűznek, valamint úgynevezett copfocskákat készítenek. Birta Gyuláné mosolyogva tette hozzá, hogy nincs két egyforma kosár.

– Van füles és fül nélküli, van kerek, ovális és téglalap alakú – sorolták, megosztva, hogy egyedi kéréseknek is igyekeznek eleget tenni, és olyan igénnyel még nem találkoztak eddig, amit ne tudtak volna kielégíteni. Mostanában aprósüteményeknek való tálcákat készítenek megrendelésre, de volt már, aki ládikát kért tőlük. Hangsúlyozták: mindig arra törekszenek, hogy a lehető legjobb, legszebb kosarakat készítsék, és fontosak számukra a visszajelzések, amelyek rendbe pozitívak, negatív nem fordult elő. A békéscsabai közfoglalkoztatási kiállításon is rengeteg terméket értékesítettek.

Makra Tibor, Biharugra polgármestere elmondta, hogy a közfoglalkoztatási programon belül fut a helyi sajátosságokra épülő elem, ennek keretében készítenek a téli és nyári időszakban egyaránt kosarakat. Azokat többek között a helyi piacon értékesítik. Emellett – ugyancsak helyi sajátosságként – tésztát és savanyúságot készítenek, betonelemeket gyártanak.

Hetven közfoglalkoztatott

Összesen közel hetvenen dolgoznak az önkormányzat kötelékében a közfoglalkoztatási programon belül – ismertette Makra Tibor polgármester. Hozzátette: az úgynevezett belvizes projekt részeként a csapadékvizet elvezető csatornák, árkok karban-, megfelelő állapotban tartására ügyelnek, emellett megy a mezőgazdasági program, az annak során megtermelt javak a konyhára, a közétkeztetésbe kerülnek. A jelenlegi programok március elején indultak, és azok a következő év február végéig tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában