görögdinnye

2018.04.30. 13:19

Hódít a rubin dinnye

Megcsillan a napfény Dél-Békés gondozott földterületein, ahol a dinnyések munkához láttak. Síkfóliáik alatt már ott cseperednek a palánták. Igaz, kicsit csúsztak a gazdálkodók, megtréfálta őket a sokáig elhúzódó hideg, csapadékos időjárás. Április első hete helyett később láthattak munkához.

Cs. I.

Mondták néhányan: már türelmetlenek voltak, mert a sok eső és a hideg talaj miatt nem lehetett elkezdeni a dinnyepalánták kiültetését. Vígh Attila Csanádapáca­ határában az elsők között végzett öthektáros területén. ­Rutinos dinnyés, azok közé tartozik, aki 27 év óta kitar­tóan és sokat dolgozik.

– Én úgy fogom fel, nekem ez a munkahelyem. Nem ­lehet minden évben csak sikerről beszélni, de törekedni kell, hogy a legjobb terméseredményt érjem el. Azért nem ­növelem a területet, mert úgy tapasztaltam, ez egyemberes, ezzel megbirkózok. Palán­tázáskor van csapatom, ők ­segítenek. Családias a hangulat. Idén a napszámosok 700-800 forintos órabérért dolgoznak – sorolta a termelő, aki ­kipróbálta a görögdinnye egyik népszerű (rubin) fajtáját. Palántát nevelt és megosztotta tapasztalatait is.

– Ízre, küllemre nekem két éve bevált. Reménykedek, ­sokat süt majd a nap a folytatásban. Tápanyagozom, ahol kell, gyomtalanítom a növényt, szellőztetem, és abban bízom, hogy jó termést ad idén – summázta az apácai dinnyeter­melő. Adódott is a kérdés: miért és mitől jó az apácai dinnye?

– Attól, hogy én csinálok mindent szívvel és a két kezemmel – reagált mosolyogva a termelő.

Az biztos, kell a kitartás, no meg a beműveléshez nélkülözhetetlen hektáronkénti egymillió forintos befektetés. Vajon hányan szavaztak bizalmat idén a dinnyeszezonnak? – ezt már a Magyar Dinnye­termelők Egyesületének a társelnökétől, ­Göcző Mátyástól kérdeztük. A medgyesegyházi dinnyés és családja 34 hektáron bízik az idei, jövedelmező dinnyetermésben.

Magyarbánhegyesen, az önkormányzat fóliái alatt nevelték ebben az évben a görögdinnye-palántákat. A szerző felvétele

– Békés megyében visszaesett a termelői kedv 15-20 százalékkal a jövedelmezőség és a kézi munkaerőhiány ­miatt. Idén körülbelül 1700 hektáron terem majd a lédús gyümölcs Békésben. A mageladások és a palántanevelés értékesítésének a számai is a csökkenést erősítették meg. Kevesebb sárgadinnye került­ a korai fóliák alá is – tudtuk meg a társelnöktől. Gyorsan romló áruról van szó, és az ­eladási gondok szerepet játszanak ennél a fajtánál.

Az önkormányzatok is dinnyéznek

Magyarbánhegyes oltott ­dinnyéjét a napokban ültetik ki. Sódarné Varga Gyöngyi ­polgármester lapunknak­ elmondta, két hektáron évek óta foglalkoznak a kézimunka-igényes növénnyel, ezt indokolja a programban résztvevők létszáma.

Minden adott volt a palántaneveléshez is. A település határában egyébként az elmúlt évtizedekben 300 hektáron is gazdálkodtak a dinnyések, mára nagyon sokan befejezték ezt a tevékenységet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában