kerti hulladék

2018.04.17. 13:59

Helyben döntik el, miként lehet égetni Békésben

A jó idő beköszöntével, az enyhülő és csapadékmentes­ időjárás miatt egyre többen­ kezdenek neki a kerti munkálatoknak. Több települé­sen helyi rendelet szabályozza, hogy miként lehet­ avart és kerti hulladékot­ égetni. Ha ilyen regula nincs, akkor pedig egész ­évben tilos tüzet gyújtani. A katasztrófavédelemnél felhívták a figyelmet arra, hogy a szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza.

Licska Balázs

Békéscsabán – a falusias és a kertvárosi övezetekben – a helyi önkormányzati rendelet értelmében csak a nyári időszámítás szerinti időszakban lehet égetni, naponta 10 és 20 óra között, kivéve vasárnap és a munka­szüneti napokon, valamint ­kivéve akkor, amikor országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

Az úgynevezett vegyes területeken, valamint a nagy- és kisvárosias részeken heti egyszer, szombaton lehet égetni. A regula szerint a tűzgyújtásra alkalmas hulladék tömegét úgy kell meghatározni­, hogy az meggyújtva ne terjedhessen tovább, közvetlen környezetét károsítva.

Sarkadon február 15-e és ­április 30-a között, illetve október 1-je és november 30-a között égethető szabadtéren avar és kerti hulladék, máskor – tehát például a nyári kánikula idején – tilos. Csak hétköznapokon és szombatonként lehet tüzet gyújtani – azaz vasárnap és ünnepnapokon nem –, mégpedig 9 és 19 óra ­között. Fontos egyébként, hogy elsősorban komposztálni kell az avart és a kerti hulladékot, ha viszont azt elégetnék, akkor lényeges, hogy csapadék­mentes és szélcsendes idő legyen, illetve a lángra­ lobbantáshoz nem használható sem benzin, sem olaj.

Vésztőn érdekesnek nevezhető a helyi önkormány­zati rendelet, mivel annak alapján avart és kerti hulladékot napkeltétől napnyugtáig lehet égetni, viszont előzetesen értesíteni kell a szomszédokat. Hogy minél kevesebb és kisebb legyen a füst, lehetőleg előtte szikkasztani, szárítani kell a nem komposztálható növényi részeket, amik nem tartalmazhatnak semmilyen más kommunális vagy ipari ere­detű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

Kötegyánban szinte bármikor lehet tüzet gyújtani, január­ elejétől december végéig, persze van olyan kitétel, hogy szélcsendes időnek kell lennie, illetve az égetni kívánt avarnak és kerti hulladéknak kellően száraznak kell lennie. Égetni 7 és 19 óra között lehet. Fontos kitétel, hogy tüzet rakni­ csak biztonságos, jól kialakított tűzrakó helyen és módon, a szomszédos telken lévő épületektől 10 méternyire­, a saját telken ­lévő épülettől 5 méternyire lehet. Emellett úgy, hogy a keletkező hő és füst a környékben lévő zöld növényeket, fákat, bokrokat ne károsítsa.

Bírságot kaphat az, aki bajt okoz

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza – mondták a megyei katasztrófa­védelmi igazgatóságon, ahol több fontos szabályra is felhívták a figyelmet. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, lényeges, hogy a közelben legyen megfelelő mennyiségben oltóanyag, víz, homok, esetleg tűzoltó készülék. Gondoskodni kell olyan kéziszerszámokról, amelyek a tűz irányításához szüksége­sek, így gereblyéről, lapátról, vasvilláról. Hangsúlyozták: baj esetén­ mindenképpen hívni kell a 112-es segélyhívó számot, kérni a tűzoltók segítségét. Aki megszegi a szabályokat, az tűzvédelmi bírsággal is sújtható, ami – az okozott ­károk megtérítésén felül – 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Több településen helyi rendelet szabályozza, mely napokon és hány óráig lehet kerti hulladékot égetni. Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában