felújítás

2018.04.30. 11:22

Egyedi konstrukció áll az orosházi Kazinczy közben lakók rendelkezésére

Munkához látnak a Kazinczy közben a kivitelezők, akik hazánkban olyan konstrukcióban lakásszövetkezeti tömblakásoknál kezdik el a felújítást, amire még csak egyetlen helyen volt eddig példa.

Cs. I.

Az érintett lakók 2,5 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Pontosan ez mire elég? – erről kérdeztük az Orosházi Lakásszövetkezet elnökét, Bot Ferencet.

– Állami pályázati lehetőség birtokában az általunk működtetett 788 lakás (43 lépcsőház) felújítását kezdhetjük meg azokban a tömbökben, amelyek kimaradtak a panelprogramból. Ebbe a számba beletartozik a szövetkezetünk állományába tartozó, 80 nagyszénási lakás is – tájékoztatott az 1188 lakásért felelős szövetkezet vezetője. A megítélt keretösszeg 2,5 milliárd, amit vagy teljes egészében felhasználnak, vagy annak csak egy részét.

A Kossuth utcai két lakótömb „megérett” a felújításra. Fotó: Cs. I.

– Az orosházi önkormányzat minden olyan ingatlantulajdonosnak, aki ilyen felújítási konstrukcióban részt vesz, megszavazott 1 hónap/1000 forint támogatást – tette hozzá az elnök. A felújítás részleteiről Balázs László projektmenedzser elmondta, homlokzat-, tető- és alsófödém-szigetelés, valamint nyílászárók cseréje, fűtés-korszerűsítés, elektromos hálózat korszerűsítése, a Kossuth utca 10–12. számú tömbben a liftnek a felújítása is szerepel. Az épületekre napelemek kerülnek. A lakástulajdonosok mindegyike egyénileg határozza meg, a tömbök szigetelésén túl saját lakásában, mire van igénye – tette hozzá Balázs László.

Megtudtuk, folyamatban van az elektromos támogatás érvényesítése is, a programban részt vevő­ lakástulajdonosok 1 hónap/2 ezer forint jóváírást kapnak 20 éven át a közös (lépcsőházi, lift, kazánok üzemeltetésével járó) villanyszámlákból.

– Ennek a konstrukciónak az alapja, hogy nem kell hitelt felvenniük a programban részt vevő tulajdonosoknak, nem kell előfinanszírozniuk a felújításokat, hanem kamatmentesen, megemelt közös költség keretében, 20 év alatt fizethetik vissza a beruházással járó költségeket – hang­súlyozta Bot Ferenc elnök.

Az Orosházi Lakásszövetkezet lakásállományának a zöme 1974 és 1988 között épült, valamennyi háztömb felújításának elérkezett az ideje. Május első hetében a Kazinczy közben veszi kezdetét a felújítás helyi kivitelezők bevonásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában