Bandázás

2018.03.23. 17:29

Kiemelten ellenőrzik a helyi buszállomást Békésen

Továbbra is kiemelten ellenőrzi a békési autóbusz-állo­mást és annak környékét a rendőrség. Mint számos településen, a városban is a túlzásba vitt bandázás okozott kellemetlen perceket az utasoknak.

Papp Gábor

A kérdésre Mucsi András­ önkormányzati kép­viselő, tanácsnok irányította rá a figyelmet. Mint ismert, a közelmúltban két kamaszkorú­ támadott meg egy békési fiatalembert a városban, a Kossuth utcán, de az eset után két órával már el is fogták a gyanúsítottakat. Mucsi András, akinek bizottságához a rendőrségi ügyek tartoznak az önkormányzatnál, telefonon gratulált Ladányi Zoltán békési rendőrkapitánynak, akit egyben arra is kért, hogy továbbra is figyeljenek oda az autóbusz-pályaudvar környékére, ahol sok este tarthatatlan állapotok uralkodnak.

Reggelre az utasokat szemét, mocsok várja, s ez a nyár közeledtével csak rosszabb lesz – fogalmazott ­Mucsi ­András. Egy korábbi testületi­ ülésen is jelezte a gondot a képviselő, akinek a választókerületében van az állomás. Ugyanakkor hozzátette­, Békésen folyamatos a közterületen a rendőrségi jelenlét nappal és a sötétség beállta után is.

A felvetést követően lapunk munkatársai is több alkalommal ellátogattak a békési­ buszpályaudvarra. A hosszú hétvége pénteki napjának délelőttjén például egy négytagú, főként fiatalokból álló társaság hívta fel magára a figyelmet. Hangosan „húzták” egymás agyát, amelynek egyik „csúcspontja” az volt, amikor az egyikük cigarettát próbált meg kérni a másiktól. Ha a párbeszédből kihúznánk a káromkodásokat, gyakorlatilag egy nagyon ­rövid, pár szavas szócsata maradt volna az eszmecseréből.

Végül a fiatalember megkapta a hőn áhított cigit­, a csikkeket pedig később a fűre dobták annak ellenére is, hogy talán másfél méterre álltak a kihelyezett szemeteskukától. Később felszálltak a Békéscsaba felé tartó járatra, így csak a szemét marad utánuk hírmondónak. Az állomáson egyébként rajtuk kívül ebben az időszakban csak két utas tartózkodott.

A Békési Rendőrkapitányság rendőrjárőrei visszaté­rően ellenőrzik a békési autóbusz-állomást és annak környékét. A rendőrség az utazók és a közelben lakók nyugalma érdekében együttműködik az önkormányzattal, valamint a polgárőrséggel. Leginkább szemetelés és hangoskodás jelent problémát. Az ott gyülekező, nem buszra várakozó fiatalokat a rendőrök rendszeresen ­figyelmeztetik arra, hogy tartsák be a közösségi együttélés szabályait, legyenek tekintettel másokra. A rendőrök bűncselekmény, szabálysértés esetén intézkednek.

Ugyancsak gyakran keresik fel járőrözéseik során a létesítményt a békési polgárőrök is. Gyarmati Sándor, a szervezet elnöke lapunknak elmondta, tapasztalataik szerint a körülbelül egy évvel ezelőtt életre hívott összefogásnak köszönhetően javultak a körülmények.

- Kisebb szemetelések sajnos előfordulnak, ahogy az is, hogy néhány fiatal nem tesz lakatot a szájára – ecsetelte a békési polgárőrség elnöke. – Járőrözéseink során mindig megkérjük a szemetelőket, hogy használják a kukákat, mert a csipszeszacskó, az energiaitalok doboza és a csikkek elég gyakran nem a megfelelő helyre kerülnek. A korábbi bandázás azonban erőteljesen visszaszorult.

Szexuális ajánlatokat is tettek

2017 tavaszán Izsó Gábor polgármester kezdeményezésére hívtak életre egyeztetést az állomáson tapasztalható állapotok normalizálása érdekében. A bandázó fiatalok ekkoriban kicsit kezdték túlzásba vinni a dolgokat, sokat hangoskodtak, szemeteltek, az éjszakai „összetartás” következményeként reggelre mindig, kis túlzással, hegyekben állt az uszuhéj és cigicsikk. A le- és fel­szálló utasokban komoly ellenérzéseket keltett, amikor zaklatták őket. A fiatal lányokat, nőket szexuális ajánlatokkal szólították meg. Teljes egészében nem tűntek el ezek a jelenségek, viszont visszaszorultak a rendőrség, a polgárőrség, a DAKK Zrt. és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően. Ugyanakkor a tavasz és a nyár közeledtével számos településen, jelesül Békésen is újra a fiatalok gyülekezőhelyévé válhat a buszállomás.

Mucsi András: az utasok és a lakosság nyugalmát biztosítanunk kell, amihez összefogás is szükséges. Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában