interjú

2018.03.31. 11:24

Fia kíváncsisága vezette a világbajnoki ezüstérmest az íjászpályára

A ma már nemzetközi versenye­ken is ismert íjász, Szántó István, fiának köszönhetően lépett első alkalommal pályára­. A sport­ember tinédzserkorú gyermekét kísérte edzésre, majd idővel ő is íjat vett a kezébe. Az örömíjászat szenvedéllyé lett, olyannyira, hogy a gyulai szenior sportoló – aki sétálás közben sem tud el­szakadni a sportágtól: célpontokat keres, távolságokat mér fel, – jelenleg az ausztriai HDH IAA 3D Eb-re készül.

Laczkó Viktória

– Viszonylag későn, ötvenöt évesen ismerkedett meg az íjászattal­. Hogyan emlékszik vissza a hét évvel ezelőtt történtekre?

– Nem egy tervezett dolog volt, hiszen sosem álmodoztam arról, hogy íjász leszek. A gyulai­ Kerecsényi László Íjász Egyesület gyakorlópályája közelében laktunk. Fiammal sokszor sétáltunk arra, és bár mindkettőnknek megtetszett a sportág, főleg az ő érdeklődését keltette fel. Idővel vettük a bátorságot, és bementünk egy edzésre. Az első néhány alkalommal csak nézelődtem, majd kértem én is egy íjat, és elkezdtem rendszeresen járni a foglalkozásokra.

– Mennyi idő telt el az első komolyabb versenyig?

– Azt vettem észre, hogy egyre jobban szerepelek az edzéseken, ezért először regionális versenyeken indultam örömíjászként. Tradicionális, vagyis hun és magyar jelleget viselő íjjal lőttem. Szép eredményeket értem el, melyek arra sarkalltak, hogy komolyabb terepen is kipróbáljam magam. Éreztem, hogy többre vagyok képes, ezért neveztem a 2015-ös borsodnádasdi országos 3D bajnokságára, ahol második lettem. Ez az ezüstérem nagy lökést adott, innentől kezdve elhittem, hogy tudok valamit.

– Még ebben az évben eljutott a hazánkban rendezett IFA 3D világbajnokságra.

– Igen. Hazánk rendezte meg a világbajnokságot Gödöllőn. Körülbelül négyezer íjász érkezett a helyszínre, ahol hatalmas pályákat építettek ki. Egy számomra addig szokatlan íjtípussal, egy vadászíjjal indultam. A szervezők mindent megtettek azért, hogy nehezítsék a dolgunkat: hegyen, völgyön át lehetett megközelíteni az egymástól nagy távolságra elhelyezett állomásokat. Összesen 87-en neveztek a kategóriámban, végül 17. lettem. Nagyon büszke voltam az ered­ményem­re­, mert ez volt az első alkalom, hogy kimerészkedtem egy nemzetközi versenyre.

– Hogyan képzeljük el a 3D íjászatot?

– A háromdimenziós íjászat a vadon élő állatokat megformázó, térbeli célokról kapta a nevét. A versenyzők változatos terepviszonyokon mérik össze tudásukat, és nem ismerik előre a célok távolságát. Ezért a lövés mellett a távbecslés is fontos szerepet kap a szakágban. Az utóbbi miatt gondolom úgy, hogy ez az egyik legérdekesebb, legváltozatosabb íjászati mód.

– Mely országokba jutott el versenyzőként?

– Az évek során elismert nemzetközi versenyző lettem. A környező országok szinte mindegyikében jártam, sőt, a tavalyi brassói IFAA Teremvébé után, ahol 2 ezüstérmet szereztem, Kínába is kaptam meghívást. Sajnos, nem tudtam elutazni a távol-keleti országba, ugyanis hiába vállalták át a kínaiak az ott-tartózkodáson költségeit, nem tudtam kifizetni a repülőjegyet. Szerencsésnek mondhatom magam, mert számos alkalommal álltam dobogón országos, Európa- és világbajnokságokon. Szerintem kevés olyan felemelő érzés van, mint egy nemzetközi versenyen dobogóra lépni, és vinni a magyar zászlót.

– A szakág sajátosságait figyelembe véve, meglehetősen jó fizikumra van szüksége. Mennyi időt fordít edzésekre?

– A világversenyek előtt naponta 2-3 órát gyakorlok és edzőterembe is járok. Viszonylag egyszerűnek tűnhet az íjászat, de egy-egy lövést nagyon össze kell rakni fejben, hiszen mint oly’ sok sportban, nálunk is ott dől el minden. A alapmozdulat rutinszerű, de a célzásra nagyon figyelni kell. A jó lövéshez pontosan kell felbecsülni a távolságot, különösen az említett 3D-s versenyeken. Rengeteget kell gyakorolni. Én például sétálás közben is ezt teszem: szinte mindig van nálam egy távmérő; kinézek egy pontot, megtippelem, hogy mekkora távolságra van és lemérem.

– Jelenleg melyik versenyre készül?

– Országos bajnokságokon veszek részt, hogy megfelelően felkészüljek a nyáron rendezendő ausztriai HDH-IAA 3D-s Európa-bajnokságra. Bízom a sikeres szereplésben.

A világversenyek előtt naponta 2-3 órát gyakorol Szántó István. Beküldött kép

Ismerős hely a dobogó

Szántó István több versenyen megmérettette magát íjászként. Az IFAA 3D ­világbajnokságon 17. (2015), a 3D HDH-IAA vébén 4., a HDH-IAA történelmin 2. lett (2016). Két évvel ezelőtt a HDH-IAA Eb-ről bronz-, az országos teremíjász bajnokságról arany-, az IFAA teremíjász ob versenyről ezüstérmet hozott el. Még ugyanabban az évben arany- és ezüstérmet szerzett a 3D Grand Prix-n. Az Alpok-Adria Kupán a 7. helyig lőtte magát. A brassói IFAA teremvébén egyéniben, valamint csapatban is ezüstérmes lett tavaly. Az IFAA terem-Eb és IFAA terem 3D nemzetközi versenyen harmadikként végzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában