fedélzeti kamera

2018.03.15. 06:19

Fedélzeti kamerás felvételek az autókból: árt vagy használ?

Sok Békés megyei autós, motoros kamerával rója az utakat, így gyakran sikerül szabálytalanságokat, vicces manővereket, néha pedig baleseteket is rögzíteniük. Csakhogy sokan nyilvánosságra is hozzák ezeket a felvételeket, a kérdés pedig jogosan merül fel: egyáltalán lehet ilyet?

T.-V. F.

Egyre több megyei Facebook-csoportban is felbukkannak olyan felvételek, melyet az autóba helyezett fedélzeti kamerák rögzítenek. Többségük azért osztja meg ezeket a videókat, hogy megmutassák, egyes autósok milyen kihágásokat követnek el az utakon – legtöbbször szabálytalan sávváltás, a záróvonal figyelmen kívül hagyása, vagy az index totális mellőzése szerepel ezeken a felvételeken. Ráadásul a feltöltő ilyenkor a rendszámokat sem takarja ki. Ez jogszerű Magyarországon?

A válasz röviden: nem.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) állásfoglalása szerint nincs olyan hatályos jogszabály, amely kifejezetten megengedné, vagy megtiltaná a kamera elhelyezését a járművekben, de az azzal készített felvételek kezelését illetően már más a helyzet.

Ha magánszemély saját célra használ fedélzeti kamerát, abban az esetben a NAIH szerint nem indokolt a kiemelkedően jó minőségű felvételek készítése, kivéve, ha művészeti célokkal készít videót. Viszont még ez utóbbi esetben sem engedélyezett mások személyes adatainak nyilvánosságra hozatala. Tehát, ha valaki akár nevelő célzattal, akár szórakoztatásból töltene fel egy ilyen videót a Facebookra, vagy valamelyik videómegosztó portálra, előbb takarja ki a rendszámot, ellenkező esetben kérnie kell az érintett hozzájárulását. A szabályokról itt olvashat bővebben.

Hasznosak is lehetnek a felvételek

Kíváncsiak voltunk, hogy azok az autósok, akik használnak fedélzeti kamerát, segítették-e már a megyei rendőrség munkáját a felvételükkel egy-egy baleset körülményeinek tisztázására.

– Békés megyében eddig néhány esetben fordult elő, hogy ilyen felvétel segítette a történtek körülményeinek tisztázását. Történt már olyan baleset is, ahol az egyik balesetben érintett járműben volt ilyen készülék és rögzítette az ütközést – tájékoztatta hírportálunkat Feuerwerker Béla megyei rendőrségi sajtószóvivő.

Művészeti célú felhasználás esetén indokolt lehet a jó felbontású kamera, de akkor is ki kell takarni a rendszámot, arcokat

Mint megtudtuk, arra is volt már példa, hogy szabálysértés miatt küldtek be videófelvételt a rendőrséghez. Hogy ilyen esetekben a rendőrség intézkedhet-e, az alábbi információkat kaptuk:

– Magyarországon mindenkinek alanyi joga, hogy a vélelmezett jogsértést a rendőrség tudomására hozza. A rendőrség valamennyi esetben vizsgálja, hogy annak elbírálása a hatáskörébe tartozik-e. Amennyiben igen, úgy megteszi a szükséges intézkedéseket, alkalmazza a vonatkozó hatályos jogszabályokban rögzített szankciókat. A rendőrség gyakorlata következetes: a vélelmezett jogsértés körülményeinek tisztázásához, illetve az eljárás megindításához a feljelentésnek tartalmaznia kell a feljelentett cselekmény helyét és idejét, az elkövetés körülményeinek leírását, továbbá a bizonyítási eszközök megjelölését, lehetőség szerint azokat eredetben csatolva a feljelentéshez.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában