békéscsaba

2018.02.04. 19:57

Egészségház épült volna Jaminában, de semmi nem lett a tervből

A 2000-es évek végén arról­ volt szó, hogy egy pesti­ cég egészségházat épít Jaminá­ban, az Orosházi út és a ­Madách utca sarkán, miután megvette a várostól az érintett telket. Ebből nem lett semmi, és most az ítélőtábla jogerős döntése nyomán visszakerül az önkormányzathoz az ingatlan. Békéscsabának több mint 41 millió forintot kell fizetnie a kft.-nek. A fejlesztés jelenleg is zajlik.

Licska Balázs

Az önkormányzat 2009 nyarán árverés révén értékesítette az Orosházi út és a Madách utca sarkán lévő telket egy budapesti cégnek, és egy együttműködési megállapodás is létrejött a felek között.

A vevő – egy kft., ami a céginformációs portálok szerint azóta jogutódlással megszűnt – vállalta, hogy az önkormányzatot terhelő egészségügyi alapellátási kötelezettség biztosítására alkalmas egészségházat épít a saját költségén, nagyjából 300 millió forintból. Ezért, mondhatni cserébe, a befektető egy gyógyszertárat szeretett volna üzemeltetni az orvosi centrumban.

Ahogy az Békéscsaba hivatalos oldalán olvasható egy 2010-es cikkben: a Kolozsvári utcai rendelők helyett ott kaphattak volna helyet a felnőtt- és gyermekháziorvosok, a fogorvosok, a védőnői szolgálat, valamint a vérvételi hely is ott lett volna biztosított. A tervekből nem lett semmi, az egészségház nem épült meg. Idő közben, 2011-ben ugyanis módosultak a vonatkozó, a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló, 2006. évi XCVIII. törvény patika létesítésére vonatkozó rendelkezései.

A Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára, dr. Bátyi Zoltán lapunknak elmondta: a jogszabályváltozás miatt nem lehetett engedélyezni gyógyszertár létesítését, vagyis nem volt lehetőség a tervekben előírt egészségház megépítésére sem, mivel a cég számára a beruházás nem térült volna meg.

Három évvel ezelőtt az önkormányzat és a kft. feljegyzésben rögzítette, hogy a fejlesztés megvalósítására a jogszabályi környezet változása miatt nem tud vállalkozni a cég, ezért az kérte az eredeti állapot visszaállítását. A felek – a kft. felperesként, az önkormányzat alperesként – perre vitték a dolgot. Ennek végére tett pontot a Szegedi Ítélőtábla tavaly december 7-én meghozott jogerős ítéletével, ami ellen nincs helye fellebbezésnek.

A határozatban kötelezték a várost, hogy fizessen meg a cégnek 38 millió 60 ezer forintot – ennyi volt az ingatlan vételára –, valamint 3 milliót elsőfokú és 700 ezer forint másodfokú perköltséget. Egy­idejűleg elrendelték azt, hogy az érintett, az Orosházi út és a Madách utca sarkán lévő területről törölni kell a cég tulajdonjogát, továbbá elrendelték az önkormányzat tulajdonjogának visszajegyzését – eredeti állapot helyreállítása ­címén.

A bíróság kimondta: a két szerződést csak együttesen lehet értelmezni. A jogszabályváltozás miatt a szerződési cél meghiúsult, a szerződés ezáltal úgymond lehetetlenülés folytán megszűnt, ezért kell az eredeti állapotot visszaállítani.

Negyvenegymilliót fizet a város

Több mint 41 millió forintot­ kell tehát fizetnie a városnak­ a cég felé, erről beszélt dr. ­Bacsa Vendel jegyző is a közgyűlés legutóbbi ülésén. A Szegedi Ítélőtábla közlése szerint ezt 15 napon belül kell megtenni. A jegyző lapunknak elmondta: számításaik szerint­ a határidő február 2-án jár le. Az önkormányzat azonban rendkívüli jogorvoslattal próbál élni a Kúria irányába, valamint kérték a döntés végrehajtásának felfüggesztését is. Ha ez nem történik meg, akkor valóban utalni kell legkésőbb holnap a pénzt.

Az Orosházi út és a Madách utca sarkán – ahova ugye az egészségház is került volna – jelenleg játszótér, kültéri fitneszpark van. Hogy az ingatlan sorsa mi lesz azt követően, hogy visszakerül a tulajdon­joga az önkormányzathoz, egyelőre­ nem lehet tudni. A jaminaiak­ azonban nem maradnak korszerű egészségház nélkül, hiszen­ a Kolozsvári utcai rendelők épületét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében rendbe teszik és bővítik, erre a város 350 ­millió forint támogatást nyert el. A fejlesztés jelenleg is zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában