zene

2018.02.17. 12:48

Bakelitbörzét tartottak a Lencsési Közösségi Házban

Több száz bakelit lemez közül válogathattak azok, akik a hétvégén ellátogattak a megyeszékhelyen elsőként megrendezett Békéscsabai Bakelit Börzére, a Lencsési Közösségi Házba.

Balázs Anett

A régi korongok között olyan legendás együttesek lemezeit is fellelhették a gyűjtők, mint a Pink Floyd, Queen, Metalicca vagy éppen a Genesis, vagy ha hazai csapatokat akarnánk említeni akkor az R-Go és a Neoton Família albumai is ott voltak a dobozokban, de a rajongók az egykori népszerű humorista, Hofi Géza aranyköpéseit is hazavihették az analóg adathordozó segítségével.

Takács Pétertől, a Lencsési Közösségi Ház vezetőjétől megtudtuk, az országból több tucat jelentkező érkezett a helyszínre, hogy cserére vagy éppen vásárra kínálják lemezeiket, amelyek poszternek is beillő borítóira sokan nosztalgiával tekintenek. Hozzátette, a közösségi ház egyik aktivistájának a kezdeményezésére szervezték meg a börzét, mivel mára újra nagy népszerűségnek örvendenek a rövid időre méltatlanul elhanyagolt bakelit lemezek.

Nagy Sándor szervező elmondta, a múlt egy töredékét idéző lemezeket országszerte szerveződött internetes klubbokban lehet fellelni, így azt gondolta, kellene egy megyei helyszín, ahol kézzel foghatóan lehet válogatni a darabok között. Nagy Sándor kifejtette, a legnagyobb ritkaságnak a régi rock és jazz zenét játszó nagyágyúk albumai számítanak, amelyek idejükben, legtöbbször limitált kiadásban kerültek piacra, de nagy divatja van a szintetizátorral játszott popzenének is.

Az árakról szólva a szervező hozzátette, az nagy mértékben függ a műfajtól, a kiadás évétől, illetve attól is, hogy kinek, milyen állapotban sikerült megőriznie a lemezeket. A magyar kiadású korongok 500 és 3000 forint között mozognak, míg a külföldi, komolyabb kiadású lemezekért 5-6000 forintot is elkérnek a gyűjtők.

A választék a dj lemezekre is kiterjedt, amelyek ára 8000 forintnál kezdődik, mivel azok egyedi nyomása miatt jól bírják a szkreccselést azaz a lemezpörgetést – tudtuk meg a szervezőtől. A börzén lemezeit kínálta a békéscsabai Sárközi Mária is, aki a több mint száz darabból álló kollekciója néhány példányától szeretne megválni. Mint mondta 40 évig gyűjtötte a lemezeket, melyeket ma már lejátszó híján csak nézegetni tud.

Fotók: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában