Fekvenyomás

2018.01.06. 06:59

Vésztőre került Schwarzenegger bajnoki serlege

Bármilyen hihetetlennek is hangzik, úgy tűnik, tényleg a vésztői Berke Lorándnál van Arnold Schwarzenegger azon serlege, amit az 1969-es Mr. Universe versenyen nyert Londonban. A sikert sikerre halmozó, testépítőket és erőemelőket tömörítő sportklub, a Marvel Team alapító­ tagja elmesélte, hogy miként jutott a nem mindennapi ereklyéhez – ami után most a sztár is érdeklődik.

Licska Balázs, [email protected]

Az osztrák származású Arnold Schwarzenegger több filmben is szerepelt, főleg azonban a Terminator kapcsán lehet ismerős. Azzal is többen tisztában vannak, hogy mielőtt ünnepelt hollywoodi sztárrá vált, jelentős sportsikereket könyvelhetett el: többször diadalmaskodott a Mr. Universe versenyen amatőr és professzionális kategóriában – ­például 1969-ben –, valamint 1970 és 1980 között hétszer lett Mr. Olympia. Ilyen eredménysorral kevesen büszkélkedhetnek.

– Arnold Schwarzenegger gyermekkori példaképem, minden róla szólt. Amikor elkezdtünk edzeni, az ő képe került ki a falra, úgy akartunk kinézni, mint ő – kezdte­ a történetet Berke Loránd, a vésztői Marvel Team edzőtermében. Ő 1996-ben kezdett fekve­nyomóként versenyezni, majd testépítéssel foglalkozott, 2006-ban magyar bajnok lett. Aztán visszatért a fekve­nyomásra, négyszeres magyar bajnok, 2008-as, 2010-es, 2011-es sikere és egy hosszabb szünet után 2017-ben ért újra a csúcsra.

Pár hete Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezték meg a fekvenyomó magyar bajnokságot, amin Loránd újra a dobogó legfelső fokára állhatott. A viadalra hazatért az Ausztriá­ban, Graz mellett élő nővére­, Mónika, aki addig még soha nem látta testvérét versenyezni. Az eredményhirdetést és azt követően, hogy Rónaszéki András, az erőemelő-­szövetség elnöke átadta a díjakat, Mónikát szólították a színpadra.

– Fogalmam nem volt, hogy mit szeretne. Aztán mikrofonba­ mondta, hogy egy olyan meglepetéssel készült számomra, aminek nagyon fogok örülni, majd átadta ezt a serleget. Tudtam, hogy ez hiányzik ­Arnold gyűjteményéből, hogy 1969-ben Londonban nyerte a testépítő-világbajnokságon. Ez fontos győzelem volt számára, mivel a Mr. Universe után a Mr. Olympia címeket nyerte – folytatta Berke­ ­Loránd, aki Mónika révén egyből utánakérdezett, hogy milyen kalandos utat járt be a kupa.

Berke Loránd gyermekkori példaképe Arnold Schwarzenegger, akinek a képe az edzőtermet díszíti. A szerző felvétele

Két munkás kőfaragóként 1993-ban, Graz közelében Schwarzenegger édesany­jánál dolgozott. Amikor fél év után végeztek a megbízással, akkor az édesanyja mondta az egyiknek, akivel jó viszonyt ápolt, hogy választhat egy értéket a lakásból, és azt elviheti­. Ez a serleg volt az, ami egy üzlet folytán a másik – magyar származású – munkáshoz került, aki gondosan őrizte, titokban.

Érdekesség, hogy később ő és a sztár édesanyja egy társasházban vásárolt lakást, és így összefutott Arnold Schwarzeneggerrel is. Akkor szóba hozta a sztár, hogy hiányzik a kollekcióból egy ­kupa, de az ember nem árulta el, hogy az igazából nála van. Loránd ­nővére, Mónika később megismerkedett ezzel a munkással, beszélgettek, és végül megvásárolta tőle a serleget. Hogy mennyiért, azt még Lorándnak sem árulta el.

– Amint megkaptam és utánanéztem annak, hogy ez valóban az eredeti lehet, feltöltöttem egy képet róla a ­Facebookra. Nem írtam oda, hogy Arnold Schwarzeneggeré­, csak annyit, hogy az osztrák tölgyé – folytatta Loránd. ­Erre figyelt fel Szedlacskó Ádám – az ő buda­pesti edzőtermébe, a Flex Gymbe járnak a fővárosba érkező sztárok –, akinek ismerőse Arnold Schwarzenegger, sőt, közös képeket is posztoltak nemrég egy kaliforniai edzőteremből.

– Ádám találkozott később is Arnolddal, elmesélte neki, hogy Vésztőn van egy ilyen kupa. Ő pedig egyből mondta­, hogy ez hiányzik a gyűjteményéből. Kért fényképeket, hogy nem átverésről van-e szó, illetve érdeklődött arról is, hogy milyen kalandos úton került hozzám, amit természetesen Ádámon keresztül megosztottam vele. Most nézik, hogy tényleg eredeti-e. E pillanatban itt tart a történet – ecsetelte Berke Loránd, zárásként megjegyezve, nem tudni, mivel ér véget a sztori.

Hihetetlen, de úgy tűnik, hogy igaz

– Többen hitetlenkedtek és ­legyintettek, hogy ez biztosan­ csak egy replika. De nem ­hiszem, mivel akkor Arnold jelezte volna, hogy ez a kupa megvan neki, és akkor nem is lenne­ miről beszélni. Azonban ­korántsem erről van szó, mivel fotókat kért róla – mondta­ ­Berke Loránd. Örömmel újságolta azt is, soha nem hitte, hogy valamilyen úton-módon, még ha nem is közvetlenül, hanem közvetetten, de kapcsolatba léphet példaképével, Schwarzeneggerrel.

Hozzátette, hogy rögtön a fekvenyomó magyar bajnokság utána többen meg akarták nézni a majd’ fél évszázados serleget, sőt, még a vésztői­ Szabó Pál általános iskolába – ahol pedagógusként dolgozik – is be kellett vinnie, megmutatni a gyermekeknek. Gondosan őrzi az ereklyét – hangsúlyozta is, hogy nem otthon –, hiszen az egy rajongó­ számára felbecsülhetetlen értéket jelent. Mosolyogva mondta: pár ezer dollárért már meg akarták venni tőle. Nem adta.

Különös véletlen, hogy aki ­belép a Marvel Team edzőtermébe, arra a szemközti falról szinte ráköszön Arnold Schwarzenegger, mellette ­pedig egy – egyébként Andrew Matthewstól származó – idézet: „Amíg nem adod fel, addig legyőzhetetlen vagy”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában