taxiszolgáltatás

2018.01.05. 14:05

Új előírás: nem lehet már tíz évnél öregebb autókkal taxizni

Januártól kizárólag tíz évnél­ fiatalabb járművel lehet ­taxizni, miután lejár a korábban meghatározott türelmi idő. Az új előírások szerint ez évtől taxiszolgáltatás csak két oldalon két-két ajtós, légkondicionált gépkocsival nyújtható.

Busi Ottó

A tízéves korhatár az Euro III környezetvédelmi besorolásba, illetve az elektromos motorral közlekedőkre vonatkozik, míg az Euro IV-es besorolású motorral felszereltek esetében csak hét évnél fiatalabb gépkocsikra­ adhatnak taxiengedélyt – tájékoztatott az MTI.

Az autókra vonatkozó műszaki előírások között szerepel az is, hogy csak olyan autóval lehet taxizni, amely gumiabroncsainak teljes futófelületén a mintázat magassága eléri a három millimétert. Követelmény még, hogy minden üléséhez legyen biztonsági öv, a vezetőnél és a jobb oldali első ülésnél pedig beépített légzsák és a kerekek blokkolását gátló berendezés (ABS) is. Ezenfelül taxizni csak olyan személygépkocsival lehet, amelynek kormányberendezése a menetirány szerinti bal oldalon van.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a ­Világgazdaságnak elmondta, a frissítés inkább a vidéki piacot érinti, mert a fővárosban alacsonyabb a taxik kora.

– Aki szerette volna, az már túl van az autócserén, a társaság járműveinek nagy része már megfiatalodott. A taxisok többségét egyébként érintette a váltás, csak kevesek tudták megtartani a korábbi autójukat – mondta el lapunknak ­Litauszky György, a Thermál Taxi sofőrje. Hozzátette, volt, aki teljesen új autót vett, és volt, aki újabbat, de a társaság zöme átlagosan négy-öt éves gépjárműveket vásárolt. – Jellemzően francia autókra cseréltük a járműveinket, főként a kedvezőbb áruk miatt – árulta el.

Litauszky György: a többség átlagosan 4-5 éves gépjárművekre cserélte le a taxiját Fotó: Imre György

Litauszky György elmondása alapján az autók egyharmada volt egyébként is csereérett, a többit pedig a januártól életbe lépett rendelet miatt váltották le a tulajdono­saik. Azt is megjegyezte, hogy a ­taxikat életkortól függetlenül évente emelt szintű műszaki vizsgára kell vinni, így az korábban sem fordulhatott elő, hogy az autók nem megfelelő műszaki állapotban szállítottak volna utasokat.

Többet kell várni a fuvarra ünnepkor

Nemrégiben Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke mondta el, hogy az országban csaknem tízezer taxisnak van engedélye, akik közül nagyságrendileg minden negyedik dolgozik vidéken. Az elnök azt is elmondta, hogy a karácsonyi és az újévi ünnepi időszakban jellemzően többet kell várni a taxikra. A forgalmasabb időszakban Metál szerint már az is több percig eltarthat, mire a diszpécserszolgálatot eléri az ember, nemhogy az, mire autó is jön. Lényegében ezt erősítették meg a megyeszékhelyen dolgozó taxisok is. Év végén, az év utolsó napján jóval erősebb a forgalmuk, mint más napokon, ilyenkor előfordulhat, hogy várni kell az autóra. A hétköznapi forgalmat kiszolgáló régiós taxislétszám szilveszterkor, de más ünnepekkor vagy nagyobb városi, megyei eseményekkor kevésnek bizonyulhat. Hétköznapokon egyébként nappali időszakban legtöbb az úgynevezett kórházfuvar, ilyenkor idősebbeket szállítanak az otthonuk és az egészségügyi intézmények között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában