megmelékezés

2018.01.11. 17:00

Tótkomlós volt a doni emléktúra első állomása

Doni emléktúrát szervez – második alkalommal csatlakozva az országos akcióhoz – január 11. és 14. között a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei szervezete – jelentette be sajtótájékoztatón Nagy Zoltán nyugállományú ezredes, a szervezete elnöke és Antal László hagyományőrző alezredes. Mindketten ott voltak a program első állomásán, Tótkomlóson. A városvezetéssel, az egyházak, az intézmények képviselőivel, diákokkal együtt emlékeztek a világháborúkban elhunyt magyar honvédekre.

Cs. I.

A doni emléktúra a tótkomlósiakkal közös megemlékezéssel kezdődött, ahol Szpisák Attila, az evangélikus egyház lelkésze beszélt a világégések emberáldozatairól. Mint fogalmazott, „csendesen emlékezzünk fiúkra, apákra, akik a háború poklában vesztek el, akik a doni csatákban haltak meg”.

Dr. Csontos Pál helytörténész részletesen felelevenítette a trianoni diktátum következményeit, amit a szónok a történelem legkegyetlenebb döntésének nevezett.

– A magyar haza sorsát megpecsételte. A döntéshozók égő üszköt dobtak az európai béke könnyen lángra lobbanó felépítményébe. Amikor az ország szövetségeseket keresett, azt meglelte az olaszokban és a németekben. Ám a szövetségnek ára volt – mondta, s emlékeztetett, a németek egyre több, s még több (több százezer) katonát és hadsereget követelő magatartásával hazánk belesodródott a háborúba. Élelem, fegyverzet és téli ruházat hiányában szenvedtek, megfagytak, meghaltak a magyar katonák.

A tótkomlósi áldozatok nevét egy emlékoszlopon őrzik: 261 név szerepel rajta. Van közöttük hős, áldozat, civil. A megemlékezés végén ennél az oszlopnál helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait a díszőrség, a magyar és a német tartalékosok szövetségeinek a jelenlétében. A doni emléktúra a menettel állít emléket az 1943-as doni áttöréskor hősi halált halt katonáknak, akik többszörös szovjet emberi és technikai túlerővel találkoztak, mínusz 40 fokban bizonyították hazaszeretetüket. A menet résztvevői Tótkomlósról Nagymágocsra indultak. Pénteken Árpádhalomra mennek, majd Gádorosra. Orosháza-Szentetornya lesz a végállomás. Minden településen megkoszorúzzák az emlékműveket, megemlékezéseket tartanak.

A fotó szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában