folk wars

2018.01.12. 19:23

Star Wars, ahogyan még nem hallottuk

A szeghalmi Nagy András Balázs végzettsége szerint magyar-rajz szakos tanár, másodsorban népzenész és gyermekkorra óta Star Wars rajongó. Nem csoda hát, hogy a benne rejlő kreativitás ehhez a videóhoz vezetett.

Tóth-Varga Fanni

Az erő Nagy András Balázzsal volt, amikor rajongásának két nagy tárgyát, a citerát és a Star Wars-t, vagy legalábbis annak zenéjét házasította. „Folk-móka” címszó alatt zseniális feldolgozást készített a Csillagok háborúja filmzenéjéről, kíváncsiak voltunk hát, honnan jött az ihlet.

– Ötödik osztályos koromtól játszom citerán, és azóta az életem elválaszthatatlan a népzenétől. A Szeghalmi Sárrét Népdalkör és a gyulai Sárkányhúzó Zenekar vezetőjeként számos buliban, összejövetelen megfordultam már, ahol a népdalok mellett fölcsendülnek egyéb dallamok is ezeken a tradicionális hangszereken. Így adta magát a Star Wars zenei feldolgozásának ötlete. Mint ahogyan a videók leírásában is megtalálható, az egész csak „folk-móka”. Arra viszont mindenképpen jó, hogy fel lehessen hívni a figyelmet a népi hangszerekben rejlő lehetőségekre, hiszen oly sok stílusban megállják a helyüket a rock-tól a világzenéig. Sokféle dallam megszólalt már citerán, és ki tudja? Alkalomadtán lehet, hogy lesz folytatása ennek a „folk-mókának”. Addig is bátran biztatok mindenkit, hogy ismerje meg a népi hangszereket, hiszen nagyon jó lehetőséget nyújtanak a saját kultúránk megismerésén túl az önkifejezésre is – árulta el András a beol.hu-nak.

A közelmúltban létrehozott Youtube-csatornáján a rajztanári mivoltából adódó kreativitás is teret kap, így megtanulhatjuk, hogyan készíthetünk papírból Naboo N-1 Starfighter makettet. Zenei aláfestésnek pedig ajánljuk hozzá ezt a videót:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában