belvíz

2018.01.06. 18:59

Erősítik a belvíz elleni védelmet Köröstarcsán

Több mint 90 millió forintot nyert a köröstarcsai önkormányzat a belterületi belvízelvezető hálózat fejlesztésére – tájékoztatott Lipcsei Zoltán polgármester.

P. G.

Fotó: Imre Gyorgy

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával megvalósuló beruházás célja, hogy erősítsék a település belvízbiztonságát a meglévő rendszer felújításával. A településvezető elmondta, Köröstarcsán több alkalommal is jelentős károkat okozott a belvíz.

– A tavaszi hóolvadások idején a még fagyott talajra lehulló, nagy mennyiségű csapadék generálja a legfőbb gondokat – fogalmazott Lipcsei Zoltán. – A belvízveszélyes időszak nem csak ezekben a hónapokban jelentkezhet, hiszen már augusztusban is akadt olyan időszak, amikor a rövid idő alatt lehullott jelentős eső okozott komoly problémát. A talajviszonyokból fakadóan a vizek levezetése csak lassan lehetséges, ami egyben azt is jelenti, hogy a teljes belterület egyformán veszélyeztetett.

Az említett belvízprojektben orvosolnák azoknak a területeknek a problémáit, ahol eddig nem történt meg a rendszer felújítása, és biztosítanák a település belterületi részének több mint a felére lehulló csapadék biztonságos és gyors elvezetését. Az érintett területeken található a település lakásállományának fele, illetve több önkormányzati intézmény is az iskolától az óvodáig. Az elmúlt években a Szabadkai és az Aradi utcák vízelvezetési hiányosságai hozzájárultak ahhoz, hogy a községi temetőben a sírgödrös temetést viszonylag hosszú időre be kellett tiltani a magas talajvízszint miatt. Előfordultak olyan súlyos belvizes események is, melyekben a település nagyszámú, megrongálódott lakóépülete részesült állami támogatásban.

Lipcsei Zoltán: a belvíz jelentős károkat okozott. Fotó: Imre Gy.

A munkálatok során a ­Szabadkai utcában elválasztott rendszerű csatornát építenek majd, illetve vezérárkot hoznak létre a meglévő, de feliszaposodott Rákóczi utcai záportározóban. Kikotorják a Paprévzugi holtágat, javítják az ott található szivattyútelep nyomócsövét. A holtág medrének kotrása hozzájárul a víztározás kapacitásának növeléséhez, ami miatt esetenként szükségtelenné válhat a holtágat ürítő szivattyútelep üzemeltetése. Bár a holtág elsődleges funkciója a belvízelvezetés és -tározás, ezen túl lehetőséget biztosít öntözésre, valamint horgászatra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában