Vadgazdálkodás

2018.01.19. 06:40

Élve fogják a nyulat, mert így hoz hasznot

Az eddigi enyhe tél kedvezett a megyénkbeli vadásztársaságoknak, ugyanis a korábbiaknál jóval kevesebb takarmányt kellett kihelyezniük. Nagyobbak a remények az őzbakok agancsfelrakásánál, és az apróvadnál – fácán, nyúl – is jobb kondícióban vannak, lehet­nek a tenyészegyedek. A társaságoknál a legtöbb bevételt az élőnyúlbefogás hozza.

Nyemcsok László

Sokkal több hasznot hoz az élőnyúl-befogás­ a megyei vadásztársaságoknál, mint a vadásztatás. Már ahol egyáltalán lehetőség van az előbbire.

– A Békéscsabai Nimród ­Vadásztársaság 20 ezer hektáron gazdálkodik, és az elmúlt két vadászidényben egyetlenegy élő nyulat sem fogtunk be, mert ez a törzsállomány rovására menne. Ami a ­nyári aszály, a kisebb szaporulat ­következménye – hangsúlyozta­ Hrabovszki ­János, a vadásztársaság, egyben a ­Békés ­Megyei Vadászszövetség ­elnöke.

Hrabovszki János kitért arra­, Dél-Békés az élőnyúl-befogásnál most is hozza a formáját, és a megyében emellett is vannak szigetszerűen területek, ahol nagyobb lett a szaporulat. Az élőnyúl-befogást január 15-éig végezhették a vadásztársaságok, és akiknek lehetőségük volt erre, komoly árbevételt könyvelhettek el. Akik viszont ezt nem tehették meg, azoknak a talpon maradás is nehézséget ­jelent, csak jelentős tagi hozzájárulással tudják ezt megoldani. És hogy mely országok az élő nyúl legjelentősebb felvásárlói? Az élen Olaszország és Franciaország jár.

Zuberecz Tibor megyei ­fővadász hangsúlyozta, amennyiben bekeményít a tél, a vadásztársaságok rendelkezésére áll a szükséges takarmány. Jelenleg jellemzően szemestakarmányt helyeznek ki, a szálastakarmányt nem keresik az állatok, mert azt megtalálják a természetben, nincs az eleség a hó alatt.

A kunágotai Béke Vadásztársaságnál, mint sok más helyszínen, a napokban tartottak élőnyúl-befogást. Fotó: Gyömbér Ferenc

Megyénkben a fácánvadászat a legnépszerűbb, ugyanakkor ezen madárnál is gyengébb volt a szaporulat az aszályos nyár miatt. Nagyon sok helyen, a megyében összesen 160 ezer előnevelt fácánt ­helyeztek ki, és ezzel biztosítani tudták a vadászok szórakozását.

Hrabovszki János kitért arra­, tavaly március 1-jétől kezdetét vette húszéves időszakra az új vadászati törvény alapján átalakult vadgazdálkodási ciklus. Nagy lehetőség nyílt meg azon vadásztársaságok előtt, akik vadászterületes egyesületként megújulva vadgazdálkodhatnak a ­jövőben is. Ezzel felvállalva azt a rend­kívül nehéz feladatot, hogy talpon maradjanak, jól működő­, gazdaságilag stabil­ vadászati közösséget alkossanak.

Még nagyobb összetartás és koncentráltabb vadgazdálkodás szükséges a vadászható­ ­apróvad fenn­maradása érdekében. Ennek fontos tényezője­, hogy a földtulajdonosokkal, ­növénytermesztőkkel a jó kapcsolatot fenntartsák, ­hiszen ugyanott kell vadgazdálkodniuk, ahol a növénytermesztés is zajlik.

Területes tagság helyett alanyi jogú vadászok Békés megyében

Hrabovszki János és Zuberecz Tibor elmondták, már jelenleg is a Békés megyei vadászoknak közel harmada alanyi jogú vadász, nem kapcsolódtak be az egyesületi életbe. Ha a vadászható apróvad hiá­nyából eredő jelentős anyagi­ hozzájárulás megnövekszik, további­ vadásztársaik lesznek kényszerhelyzetben, és feladják a drága területes tagságot. A megyei vadászkamara és szövetség vezetői ugyanakkor bíznak abban, hogy a vadászfegyvereiket azért megtartják, és nem szakítanak ezzel a csodálatos életformával, hobbival, megmaradnak alanyi jogú vadászoknak. Él tovább a vadászbaráti kapcsolat, és egyszer-egyszer biztosan lehetőségük lesz aktívan részt venni vadászaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában