csecsemő

2018.01.10. 10:15

Egy újszülött kislányt hagytak a csabai inkubátorban

Egy újszülöttet hagytak kedden a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában. A gyermekosztály munkatársai Réthy Fruzsina névre keresztelték. Az állapota stabil és egyelőre úgy fest, hogy egészséges, igaz, a szükséges vizsgálatok jelenleg is tartanak.

L .B.

Kedden 11 óra 15 perckor jelzett a babamentő inkubátor – kezdte dr. Baji Sándor, a békéscsabai kórház gyermekosztályának vezető főorvosa. Hozzátette, hogy mind hanggal, mind fénnyel jelzett a riasztó, amit észlelt a portás. Megnézte a babamentő inkubátort, és látta, hogy abban egy újszülöttet helyeztek el. Értesítette a gyermekosztály munkatársait, akik perceken belül ott voltak és felvitték az ötödik emeletre a kicsit.

A jelenlegi jogszabályi rendelkezések alapján lehetőség van arra, hogy a gyermekét nem vállaló szülő a babamentő inkubátorban büntetlenül helyezze el újszülött gyermekét. Éjjel-nappal igénybe vehető, megfelelő környezetet biztosít az elhelyezett gyermeknek. Annak, aki belép a babamentő inkubátor helyiségébe, két perce van cselekedni. Ennyi ideje áll rendelkezésre ahhoz, hogy anonim módon elhelyezhesse újszülött gyermekét, majd távozhasson anélkül, hogy felfedné kilétét.

A kislány megfelelően fel volt öltöztetve, erőteljesen sírt és mozgott. Az állapota stabilnak mondható. 2900 grammal és 49 centiméterrel született – részletezte dr. Baji Sándor. Egyelőre úgy fest, hogy a kicsi egészséges, igaz, a kellő vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, bővebbet pedig azért nem lehet mondani, mert a terhességről, az előzményekről nem tudnak semmit. A szükséges védőoltást beadták neki, illetve, mivel úgymond utcáról érkezett, antibiotikumot is kapott.

A békéscsabai kórház nevéből adódóan a Réthy vezetéknevet kapta ideiglenesen a kislány, illetve a hagyományoknak megfelelően olyan keresztnevet, aminek névnapja közel van az adott naphoz. Így lett Fruzsina. Ő egyébként a kilencedik újszülött, akit 2006 óta megtaláltak és megmentettek a békéscsabai babamentő inkubátor révén. Az intézmény értesítette az illetékes szervezeteket, a kicsi további sorsáról és arról, hogy hova kerül, a gyámügyi szakemberek döntenek.

Fotók: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában