tüzelőanyag

2018.01.07. 09:54

Békés megyében is újra egyre többen fűtenek szénnel

Az önkormányzati segélyezésben és a civil szervezetek karitatív akcióiban ­ismét egyre nagyobb teret nyer a magyar szén. A változások elsősorban annak köszönhetők, hogy a hazai tüzelőanyag fűtőértéke hasonló, mint a fáé, ára azonban mára olcsóbbá vált annál.

Papp Gábor,

A békési képviselő-testület a múlt év utolsó napjaiban megtartott ülésén döntött arról, hogy több mint 1,7 millió forintos szociális pénzmaradványt fordít arra, hogy a nehéz sorsú emberek számára tüzelőt vásároljon.

– A tűzifa ára alaposan elszaladt az elmúlt időszakban – mondta lapunknak dr. ­Pálmai Tamás alpolgármester.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság döntő többsége vegyes tüzelésű kazánt használ, így a Békésen is kapható mátrai szén jó szolgálatot tehet a hideg napokon. Az alpolgármester kiemelte, a családsegítő szakembereivel és a polgármesteri hivatal szociális szakembereivel együttműködve választják ki a leginkább rászorulókat. A szenet január közepén osztják szét az érintett tüzéptelepen, az idős, mozgásképtelen rászorulóknak pedig házhoz szállítják.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének békési szervezete egyébként civil szervezetként már több alkalommal segített nehéz helyzetben élőknek szénnel, és a tapasztalatok kedvezőek.

Károlyi Zsolt, a helyi Károlyi­ Tüzép vezetője lapunknak elmondta, a szénnel kapcsolatban több változás érzékelhető.

– Sajnos, a hazainál jobb minőségű külföldi szenek folyamatosan drágulnak. A lengyel szén ára például mázsánként 900 forinttal emelkedett a közelmúltban, ez természetesen csökkenti a keresletet – fogalmazott lapunknak a szakember.

– A központi támogatásoknak köszönhetően ma sok helyen jobban megéri gázzal fűteni. A magyar szenek fűtőértéke a fáéval egyenértékű, viszont napjainkra már olcsóbb annál. Persze akadnak, akiknek fenntartásaik vannak a hazai szénnel szemben, hallani sem akarnak róla. Az is tény azonban, hogy a legtöbben vegyes tüzelésű kazánnal rendelkeznek a kertes házakban, így ha a szükség úgy hozza, használhatják ezt a fűtőanyagot. Mint megtudtuk, nála még mindig akadnak szép számban olyanok, akik szenet vásárolnak.

– Általános tapasztalatom, hogy ötven százalékban viszik a külföldi, cseh, lengyel és orosz, és ugyanilyen arányban a magyar szenet – hangsúlyozta. Károlyi Zsolt egyébként egyenesen a mátrai bányából hozza Békésre a hazai szenet.

Károlyi Zsolt egyenesen a mátrai bányából szállítja Békésre a hazai szenet, van iránta kereslet Fotó: Imre György

A szociális tüzelőfa kiosztása után hamarosan megérkezik az állami támogatással vásárolt szociális célú szén is Köröstarcsára – tájékoztatott Lipcsei Zoltán polgármester. Elmondta, a tüzelőanyag árában kedvező, amit erősít, hogy önkormányzatuk közvetlenül a bányától vásárolja azt.

– A szén segít abban, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni – tette hozzá. – Előnye, hogy a fűtőértéke magasabb, mint a helyben kitermelt fáké. A lakosság Köröstarcsán 25 kilós kiszerelésben kapja a szenet, amit házhoz szállítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában