jogerős ítélet

2018.01.18. 11:23

Kilenc év fegyházbüntetést kapott a sarkadi díler

Jogerősen kilenc év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy sarkadi férfit, aki éveken keresztül árult drogot.

A leglényegesebb pontokban helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt F. N. ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I fokú ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 9 év fegyház, 10 év közügyektől eltiltás és 5 év „B” kategóriába tartozó járművek vezetésétől eltiltás lett. A vádlottal szemben az ítélőtábla 337 ezer forint értékre rendelt el vagyonelkobzást – tájékoztatta hírportálunkat dr. Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára.

Az ítélet indoklásban elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére, az I. fokon kiszabott büntetés inkább enyhe, mint eltúlzott, ezért a büntetés enyhítése szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről

A 2012 tavasza és 2015. április 2-án történt elfogása közötti időszakban a Sarkadon élő vádlott lakókörnyezetében különböző személyek részére anyagi haszonszerzés érdekében értékesített kétséget kizáróan meg nem állapítható mennyiségű kábítószert. Ügyfelei között volt olyan, akinek a vádlott néhányszor, másnak legalább 15-ször, illetve 20-szor, de olyan is, akinek legalább 150 alkalommal adott el kábítószert, illetve új pszichoaktív anyagot. A vásárlók között volt fiatalkorú is. Ezen üzletekből a vádlott több mint 350 ezer forint jövedelemhez jutott.

2015. április 2-án a vádlott autóját, amiben a kocsit vezető vádlott mellett két utas is volt, Sarkad közelében a rendőrség intézkedés alá akarta vonni. De a vádlott nem állt meg, elmenekült, útközben a kocsiban lévő, egy pamutzokniba csomagolt kábítószert kidobta az ablakon. A rendőrök végül a vádlott által vezetett járművet Sarkadon meg tudták állítani, és sikerült megtalálni a kidobott kábítószerrel megtöltött zoknit is.

Az I. fokú ítéletről

Kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2017. február 9-én F. N. (1975) vádlottat, és ezért őt – halmazati büntetésül – 9 év fegyházra, 10 év közügyektől eltiltásra és 5 év gépjárművezetéstől eltiltásra ítélte. Emellett a bíróság 451 ezer forint értékben a vádlottal szemben vagyonelkobzást rendelt el.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a minősítés megváltoztatása, kábítószer birtoklásának megállapítása és enyhébb büntetés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában