Körösladány

2019.04.17. 06:50

Idős asszonyt mentett ki az égő házból a rendőr

Lángoló, füsttel telített házból vitt ki a karjaiban egy idős asszonyt Molnár Csaba rendőr zászlós vasárnap késő este Körösladányban.

Papp Gábor

Éjszakás szolgálatban voltunk a Szeghalmi Rendőrkapitányságon. Éppen egy előző intézkedésünkről készítettünk jelentést, amikor Békés megyei központunkból jelezték, hogy Körösladányban kigyulladt egy lakóház – nyilatkozta hírportálunknak Molnár Csaba. – Murvai Marcell rendőr őrmester kollégámmal azonnal a helyszínre siettünk, és nagyjából 5-6 percen belül meg is érkeztünk.

Molnár Csaba elmondta, útközben tudták meg, hogy többen is lehetnek az ingatlanban. Kiemelte, már az utcáról is látható volt, hogy lángol a tető, a közelben pedig 10-15 ember nézelődött.

Murvai Marcell és Molnár Csaba /Beküldött felvétel/

Murvai Marcell megtette a szükséges intézkedéseket, hogy az akkor már úton lévő tűzoltók és mentők haladása érkezésük után akadálytalan legyen.

Ezt követően a két rendőr a lehető legrövidebb utat választva, beugrott a kerítésen, és látták, hogy a házban egy férfi és egy idősebb nő is van, akik segítsége szorulnak. Az egyik ablak alatt egy másik férfi is állt, aki szintén segíteni próbált, de az idős asszonyt egyikük sem tudta átemelni az ablakon. A házban lévő férfi eközben arról számolt be, hogy már ég a lakás belseje is.

Molnár Csaba ekkor azonnal úgy döntött, hogy bemegy a lakásba. Megkérte Murvai Marcellt, hogy jelentse az eseményeket a központjuknak. A rendőr zászlós eközben az oldalsó ajtón jutott be az ingatlanba, ami akkor már teljesen tele volt füsttel, alig-alig lehetett látni.

– Két-három métert beljebb mentem, és egy újabb helyiségbe kerültem – folytatta kérdésünkre az elbeszélést. – Rendőrtársam, akit én kértem meg, hogy maradjon kint, úgy helyezkedett, hogy amennyire lehet, láthasson, és ha kell, jöhessen segíteni. Ezzel biztonságot adott számomra. Közben kiderült, hogy valószínűleg a nappaliban vagyok, amelynek hátsó oldalán a függöny, az ajtókeret és a bútorok is égtek. A lángok felcsaptak a plafonig. Onnan még több szoba nyílt, amelyek szintén égtek.

A jobb oldalon haladtam, és kiabálni kezdtem; kérdeztem, hogy merre vannak a bent lévők. A hangjuk alapján megtaláltam őket a tőlem távolabb eső szobában. Az ablakot korábban betörték, hogy a már említett férfi bejuthasson. Így a törött üveg, a konvektor és a viszonylag magas ablak is akadályozta, hogy az asszony ott kijusson.

Molnár Csaba úgy határozott, hogy azon az útvonalon próbálnak kimenni, amelyen megközelítette a szobát. Megkérte az idős asszonyt, hogy kapaszkodjon a nyakába, és a karjaiban kivitte. A férfit pedig arra kérte, hogy kövesse. Ahogy kiértek, mivel a nőn csak egy alsónemű és hosszabb, pólószerű ruhanemű volt, a rendőrautóhoz segítették, és betakarták.

Ropogott a tető, hullott a cserép

A tető a mentéskor már ropogott és hullott a cserép is. Murvai Marcell közben kerítéseken átugorva értesítette a szomszédokat, és a terjedő tűz miatt, biztonsági okokból ki is hívta őket házaikból. Az egyik helyen egy háromgyermekes család aludt, akik addig semmit nem vettek észre a történtekből.

Közben a korábban segíteni akaró, szintén kijutó fiatalembert is beültették a rendőrautóba, és betakarták. Kiderült, hogy ő az egyik szomszéd utcából érkezett segíteni. Először egy kinti csapból oltani is próbálta a tüzet, majd az asszony szemközti szomszédjával közösen felbontották a redőnyt, és egy téglával beütötték a már említett magasabb ablakot. A szomszéd segített neki bemászni.

Az asszonyt egy kisebb helyiségben találta meg, aki addig nem észlelte a tüzet. A rendőrök után nem sokkal a tűzoltók is megérkeztek, akik villámgyorsan megkezdték az oltást, és mentették a menthetőt, bútorokat, egy gázpalackot és egy fagyasztóládát is kihoztak onnan. A mentők az asszonyt megvizsgálták, neki nem volt baja. A férfit pedig megfigyelésre kórházba szállították.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában