ítélet - frissítve

2018.09.20. 09:34

Húsz évre ítélték a mezőkeres gyilkost

Húsz év szabadságvesztésre ítélték nem jogerősen csütörtökön a Gyulai Törvényszéken emberölés miatt a mezőkeres gyilkost.

L. B.

A szerző felvétele

A vádirati és ítéleti tényállás szerint több mint két évtizeddel ezelőtt, 1997. január 1-jén történt az eset Békéscsabán, az Orosházi úti raktáráruházban. A vádlott a raktárvezető – a sértett, B. B. – után ment az irodahelyiségbe, ahol követelte tőle a pénzt. A raktárvezető ellenállást tanúsított, ezért Zs. R. előbb mellkason, majd hasba, végül háton lőtte; később pedig távozott a nagyjából 2,5 millió forintnyi zsákmánnyal. A pénzt az évek során felélte.

dr. Mázor Róbert. A szerző felvétele

A most 51 éves orosházi-csorvási férfi a korábbi tárgyalásokon elismerte: ő követte el a mezőkeres gyilkosságot. Ám kiemelte: nem akarta bántani, megölni a raktárvezetőt, csak a pénzre hajtott. Nem számított arra, hogy a sértett ellenáll, és miközben kergetőztek az irodában, többször meglőtte.

A Mezőker kirablásához a tippet ismerősétől, F. S.-től kapta, és úgy volt, hogy vele és Sz. Sz.-szel viszik véghez a balhét, hiszen velük közösen korábban több bűncselekményt is elkövetett. Ám végül egyedül érkezett a raktáráruházhoz, mivel társai szilveszterkor inkább a bulizást választották.

Fotó: Kiss Zoltán

A garázssornál sötét ruhát öltött, majd a pisztolyt kibiztosítva ment a raktárvezető után. Bár igyekezett minden nyomot eltüntetni – például a fegyvert savval teli üvegbe tették, amit egy tó mélyére eresztettek –, a Mezőkernél elhagyta a bűncselekmény során használt fekete maszkot. Ez buktatta le, két évtizeddel később egy szakértői vélemény kimutatta, hogy az abban talált DNS-minta egyezik a rács mögött lévő Zs. R.-ével.

A Gyulai Törvényszék emberölés miatt húsz év fegyházbüntetésre ítélte, legkorábban 16 év letöltése után kerülhet ki. A Mezőker számára vissza kell fizetnie a 2,5 millió forintot, valamint több mint 2 millió forint bűnügyi költséget is viselnie kell. Az ítélet nem jogerős, az ügy végére a Szegedi Ítélőtábla tesz pontot.

Zs. R. jelenleg jogerősen kiszabott szabadságvesztését tölti, korábban kábítószeres ügy, zsarolás és lopás miatt ítélték el. Elvileg jövő év elején lett volna feltételesen szabadságra bocsátható, de most a Gyulai Törvényszék döntött arról, hogy addig marad a hűvösön, amíg a jogerős ítélet meg nem születik a mezőkeres gyilkosság ügyében.

Felmerült korábban, hogy lehet-e szó jogos védelmi helyzetről, mivel a raktárvezető egy pezsgősüveggel hadonászott, amikor Zs. R. leadta a lövéseket. Az ítélet indokolásában dr. Mázor Róbert bíró kifejtette: nem lehet szó jogos védelmi helyzetről, mivel a vádlott a raktárvezető ellenállásának megtörése, a pénz megszerzése miatt tüzelt. Zárásként hozzáfűzte: az ügynek az a tanulsága, hogy a bűnözők az idő múlásával sem lehetnek nyugodtak, előbb vagy utóbb mindenkit utolér a büntetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában