veszélyes útszakasz

2018.02.17. 15:25

Egymást érik a balesetek a Gyula és Elek közötti szakaszon

A Gyula–Elek út mellett élők szerint csak idén legalább húsz baleset történt a szakaszon. A legtöbbször nem sérült meg senki, de a múlt héten halálos áldozatot is követelt egy ütközés.

Papp Gábor

Valóban egymást érik a balesetek a szakaszon – mondta lapunknak Krisztován Dávid, aki 2012 óta él családjával az Elek–Gyula út melletti tanyájukon. A fiatalember elmondta, bár nehéz számon tartani, de szerinte legalább húsz baleset történt az elmúlt néhány hétben.

– A legtöbben általában lehajtanak az útról, és az árokban kötnek ki, de nem sérülnek meg – ecsetelte. – Előfordulnak azonban sérülések, és sajnos halálos áldozatot követelő balesetek is. Krisztován Dávid úgy fogalmazott, nem szakértője a kérdésnek, de véleménye szerint a legtöbbször a gyorshajtás okozza a problémákat az egyébként néhány éve megújult úton.

– Van egy kisgyermekünk, így számunkra különösen nyomasztó, ami történik. Már terveztük, hogy további szigorításokat kezdeményezzünk a közút kezelőjénél – tette hozzá Krisztován Dávid.

A szakaszon táblák figyelmeztetik az autósokat, hogy balesetveszélyes úton haladnak, ahogy több helyen, így a legveszélyesebbnek tűnő kanyarban sebességkorlátozás is érvényben van. A rendőrség arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 4444. számú út érintett szakaszán 2014-ben egy, 2015-ben két, személysérüléses közlekedési baleset történt.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság 2016-ban az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága támogatásával „Balesetveszélyes útszakasz” táblát helyezett ki. Ezt követően – különböző okok miatt – 2016-ban egy, 2017-ben februárban, júliusban, szeptemberben és októberben is történt egy-egy baleset.

A rendőrség a közelmúltban kezdeményezte a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal műszaki, engedélyezési, fogyasztóvédelmi, foglalkoztatási főosztály közlekedési osztályán az útszakasz felülvizsgálatát. A kezdeményezést az osztály elfogadta. A Békés Megyei Kormányhivatal megerősítette, hogy 2016. március 23-án a Magyar Közút Nzrt. és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szakembereinek részvételével közlekedésbiztonsági ellenőrzést tartottak a szakaszon.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a csomópont forgalmi rendje, az útszakasz állapota a jogszabályi elvárásoknak megfelelő. Forgalomszabályozási, közútkezelői eszközökkel a közlekedésbiztonság nem fokozható. Az elmúlt időszak baleseti adatai alapján a Békés ­Megyei Rendőr-főkapitányság ismét kérte a szakasz közlekedésbiztonsági felülvizsgálatát, melyet a főosztály beépített idei ellenőrzési tervébe. A vizsgálatot március 21-én tartják.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kérdésünkre kiemelte, társaságuk nemcsak az országos közúthálózat állapotáról készít folyamatos felmérést és ellenőrzést, hanem az általuk üzemeltetett úthálózaton történő baleseteket is figyelemmel kíséri­, amiről általában a rendőrségtől kapnak részletesebb információkat. A Gyula és Elek közötti út 2014-ben teljeskörűen megújult, így burkolatállapot szempontjából az egyik legjobb békési útról van szó, tehát az útszakaszon felújítási vagy fejlesztési igény nincs.

Fotók: K. Z.

Nem az útburkolat a hibás, a legutóbbi esetet vizsgálják

– A rendelkezésünkre álló információk szerint az elmúlt években az ezen az útszakaszon történt balesetek bekövetkezésében nem játszott szerepet az út burkolatának állapota – hangsúlyozták a Magyar Közút szakemberei. – A legutóbbi baleset pontos körülményeiről nincsenek végleges információink, mivel az esetet még a hatóságok vizsgálják. Ami általánosságban elmondható, hogy az útszakasz átvezet olyan mikroklimatikus helyeken, ahol veszélyt jelző tábla is felhívja a figyelmet a csúszós úttest esetleges előfordulására.

Egyébként ezen az úton a balesetet­ megelőzően a meteorológiai­ előrejelzések alapján végeztek­ preventív sószórást. Az is elmondható, hogy ha a járművek hordalékot, sarat hordanak fel az útra, akkor annak eltávolításáról is nekik kell gondoskodniuk, illetve már arról is, hogy megakadályozzák azt, hogy a közútra való felhajtással szennyeződést hordjanak fel. Ezt rázóborda kialakításával vagy folyamatos, helyszíni takarítással lehet megoldani. Aki a közutat beszennyezi, a hatályos törvények alapján hatóság által szankcionálható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában