frissítve, videóval

2018.06.13. 06:13

Békésben is több helyen áramszünetet okozott a vihar

Sok munkát adott a tűzoltóknak az éjszakai vihar. Szerda kora reggelig országszerte mintegy háromszáz esetben riasztották viharkárokhoz a tűzoltókat, és még mindig érkeznek újabb bejelentések.

Az éjszaka folyamán elsősorban Pest, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében volt szükség az egységek beavatkozására a mostoha időjárás miatt. Főként kidőlt fák, letört ágak adtak munkát a tűzoltóknak. Békéscsabán és Kecskeméten például parkoló autóra, Ócsán egy családi ház tetejére és kerítésére, Mórahalmon, Csanyteleken és Derekegyházon pedig utakra borultak fák.

Békéscsaba, Andrássy út /Fotó: I. Gy./

Az ország több térségében is fennakadásokat okozott az áramszolgáltatásban az éjszakai vihar. Szerdán kora reggel Bács-Kiskun megyében több mint 13 ezer 600, Békés megyében csaknem 12 ezer 500, Csongrád megyében 3400, Pest megyében pedig mintegy 9500 fogyasztónál nem volt áram. A szolgáltatók dolgoznak az üzemzavarok elhárításán – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

Összedőlt a békéscsabai evangélikus nagytemplom előtti gyalogos alagút.

Nagyjából hatvan esethez riasztották az éjszakai, hajnali vihar miatt a tűzoltókat Békés megyében – közölték lapunkkal a katasztrófavédelemnél. Elmondták, hogy főleg Békéscsabáról és Dél-Békés településeiről kértek segítséget a helyiek kidőlt fák, leszakadt ágak miatt. Voltak olyan helyszínek, ahol villanyvezetékek sérültek meg a fák és ágak miatt, illetve Békéscsabán egy parkoló autóra borult egy fa.

Fotó: I. Gy.

Békésen több bolt nem nyitott ki, mivel nincs áram náluk sem

Békésen is komoly gondokat okozott a vihar. A villám a főtéri ékszerbolt közelében is lecsapott az éjszaka folyamán, egyesek úgy látták, hogy a közeli trafó is szikrázott. Sok helyen, számos lakásban és egyéb helyeken sincs áram. Emiatt a városközpont egy része szinte megbénult, több bolt és nagyobb bevásárló központ sem nyitott ki. Akad olyan hely, ahol áram ugyan van, viszont nem működik az internet. Árnyalja a helyzetet, hogy szerdára egyébként tervezett áramszünetet is hirdetett a szolgáltató, így több helyen egyébként sem lenne áram.

Az áramszolgáltatás helyreállításán dolgoznak. /MTI Fotó: Ujvári Sándor/

Gyulán ugyancsak végigsöpört a vihar

Mint azt Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a Dózsa György úton kidőlt egy fa, több helyen nagyobb ágakat szakított le a szél, de szerencsére sem személyi sérülésről, sem anyagi kárról nem érkezett bejelentés.

– Viszont az is látszik, hogy a termések, virágok, ágak, gallyak kis túlzással beterítették a várost, így most minden erőnkkel a közterületek takarításán dolgozunk – tette hozzá a szakember. Éjszaka egyébként Gyulán is több helyen volt áramszünet, és alig fél óra alatt 20 milliméter eső hullott le. Mindez kisebb fennakadást okozott néhány szennyvíz-átemelőnél, ahol akadozott az áramellátás. Kisebb dugulások is kialakultak, de ezeket a problémákat elhárítottak. A nagyobb átemelők áramellátása pedig biztosított volt, a biztonság kedvéért a szennyvíztelepen pedig tartalékáramot is biztosították. Reggelre konszolidálódott ezen a téren a helyzet, de a már említett takarítás előreláthatólag hosszabb időt is igénybe vehet. A vihar természetesen nem csak a közterületeken tombolt, hanem a magánházaknál, telkeken is. Akadt, ahol gyümölcsfát tekert ki a helyéből a szél.

Csanádapácát sem kímélte a vihar. /Fotó: Kovács Enikő/

Tömeges üzemzavart okozott a Nemzeti Közművek szolgáltatási területén a vihar

Az erős, helyenként 100 km/h-t is meghaladó széllel érkezett vihar a hajnali órákban közel 100 000 ügyfélnél okozott átmenetileg áramszünetet. Kora reggelre azonban a Nemzeti Közművek munkatársai már 70 000 helyen helyreállították a szolgáltatást.

Baja és Kecskemét térségét érintette leginkább a vihar, kelet felé vonulva Békéscsaba térségében is károkat okozott. A kiesésekkel leginkább érintett területek Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd térségében vannak, valamint Békéscsaba, Gyula és Békés városok környezetében. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki. A Nemzeti Közművek munkatársai egész éjszaka dolgoztak, azonnal megkezdték a hibák felderítését és ahol lehetett, megkezdték a javítást. A helyreállítás folyamatos, a Nemzeti Közművek 100-nál is több szakembere dolgozik a helyszíneken – adta hírül a Nemzeti Közművek.

Beküldött fotó
Beküldött fotó

Már 1500-nál is több kárbejelentés érkezett az Aegonhoz

Az Aegon ügyfelei múlt péntek óta szerda reggelig több mint 1500 kárbejelentést tettek, az ügyfelek által becsült kárösszeg 227 millió forint, az átlagkár 143.200 forint. A szerda hajnali vihar négy megyében 70 ezer embernél okozott áramkimaradást, Pest, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben is jelentős károk keletkeztek.

Ha van fotója, videója a vihar pusztításáról küldje el nekünk a [email protected] e-mail címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában