Frissítve

2019.06.09. 20:26

Nézők közé hajtott egy versenyző a Tótkomlós rallyn

A balesetnek 9 sérültje van, közülük két főt életveszélyes állapotban szállítottak kórházba a mentők.

Fotó: Für Henrik

Érdeklődésünkre Tűri Zsanett, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletes munkatársa elmondta, hogy vasárnap a Tótkomlós rallyn az egyik versenyző a nézők közé hajtott. A történtek körülményeit a rendőrség büntetőeljárás keretein belül vizsgálja.

Nem hivatalos információink szerint többen is megsérültek. Olvasói beszámoló alapján a versenyautót a nézőközönség emelte fel, hogy az alá szorult sérülteket ki tudják szabadítani. A helyszínre mentőhelikopterek is érkeztek.

Hangai József, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa megerősítette azt, hogy többen is megsérültek, azonban pontosabb információkkal csak a későbbiekben tud szolgálni.

Frissítve:

Nagyon megrázta a komlósiakat, az érintetteket (barátokat, hozzátartozókat, az autósport rajongóit) és mindazokat, akik értesültek e szerencsétlen balesetről. A világhálón megy az adok-kapok, vannak, akik vizionálták, ebből bizony baj lesz (lehet), nem városba való ez.

Mások szerint az elmúlt tíz év bebizonyította, van létjogosultsága ennek a rendezvénynek, mert rengeteg látogatót vonzott minden évben, idén is. Komoly reklámja ez Tótkomlósnak. Idén is több mint száz autós érkezett a városba a kétnapos programra.

A biztonság kapcsán megoszlanak a vélemények: a szalagkordon, a gumik, a szalmabálák jelképesek – mondják sokan. Életek megmentésére nem alkalmasak – tette hozzá egy anyuka, aki kisfiával járt a helyszínen.

– Kódolva volt, hogy egyszer tragédia történik – mondta egy helybeli, azt is hozzátéve, laikusként nem érti, a versenyzők némelyike miért „emberkedett” (például lehúzott ablakokkal száguldottak, volt, aki kilengette karját az autóból).

Hírportálunk úgy értesült, vasárnap már a versenynek vége volt. A díjátadóra készülődtek. Az a szokás, egy utolsó kört (felvonulva) tesznek a versenyzők. Belefért egy-két merész mozdulat ezúttal is. Egy versenyző viszont a nézők közé csapódott a komlósi Bástya áruház közelében. Az M1 értesülése szerint 11 sérültje van a balesetnek, 2 súlyos sérültet helikopter szállított el a helyszínről.

A sajnálatos balesetet követően a szervezők az alábbi közleményt tették közzé:

„Szervezői-Rendezői Közlemény!

A mai napon a X. Tótkomlós Racing Versenyt követő felvonuláson a 32 rajtszámú autó egy jobbos visszafordító kanyar után megcsúszott és a nézők közé futott. A sérülteknek minnél hamarabbi felépülést kívánunk!”

Frissítve:

Tótkomlós polgármetere, dr. Garay Rita közösségi oldalán tette közzé:

A vasárnapi Tótkomlós Racing Autóverseny sérültjeinek jobbulást és mielőbbi felépülést kívánunk! Ezúton is felajánlom önkormányzatunk segítségét a sérülteknek és családjaiknak a nehéz időszak átvészelésében. Mindenben együttműködünk a hatóságokkal a történtek mielőbbi kivizsgálása érdekéden.

Szpisák Attila evangélikus lelkész így fogalmaz hétfőn reggel a világhálón:

A 10. jubileumi rali Komlóson sajnos súlyos balesettel végződött, a hivatalos jelentés szerint 11 sérült került kórházba. Nagyon, nagyon sajnálom a sérülteket, teljes gyógyulást kívánok nekik! Az orvosi segítség után valószínűleg lelki segítségre is szükségük lesz. Mindent megteszünk, ami segíti a gyógyulást.

Ugyanígy a szerencsétlenül járt pilótát és navigátorát is sajnálom, hiszen a mezőny egyik legjobb csapata voltak, aki régóta fontos és népszerű szereplői voltak a Komlósi ralinak, remélem nekik is tudunk segíteni az események minél jobb feldolgozásában.

Azt sem felejtsük el, hogy ez a „kemény fiúkat” felsorakoztató futam, nemes célokat hordozott magában. Eddig a verseny szervezőin, még a kritikusokat is ideszámítva, senki nem fogalmazott meg ilyen mérvű odafigyelést azok az embertársaink felé, akik születésük vagy betegségük folytán más életet élnek. 10 éven keresztül ezek az emberek évente egyszer érezték, hogy a többség törődik velük...

Most pedig rajtunk a sor, nézőkön, rali kedvelőkön, rali utálókon és mindenkin aki megszólalt az ügyben, vagy véleményt formált vagy szeretne. Eddig, hála Istennek 10 éven át nem volt személyi sérüléssel járó baleset, most sajnos ez megtörtént. Ez nagyon rossz, de sajnos egy ilyen nagy kockázattal járó technikai sportban van veszély forrás.

Azt gondolom a szervezők mindent megtettek azért, hogy a versenyek során ne legyen baj, ez a mostani is a levezető körben történt, közvetlenül a verseny lefújása után. Ettől még sajnos nincs mentség, a következményeket viselni kell. Azonban szeretettel kérek mindenkit a megfontolt véleménynyilvánításra.

Senkinek sem használ a megmondóemberek direkt véleménye, akik mindent felhoznak most gondolataik igazolására, azonban esetek többségében ők azok, akik sehol semmit nem tesznek a közösség érdekében a negatív véleményük hangoztatásán kívül, sokszor nyomdafestéket nem tűrő módon.

Szóval szeretettel kérek mindenkit az óvatosságra, az aggódó, de szeretetteljes megnyilvánulásra, amely jól belesimul a futam eredeti céljába. Ez az egy lehet közösség megtartó és közösség építő. A mai pünkösdi istentiszteleten imádkozunk mindannyiunkért, a elsősorban a sérültek gyógyulásáért, és a lelki terhet cipelőkért.

Frissítve:

Hat sérültet szállítottak az orosházi kórházba.

A vasárnap délután, a Tótkomlós Rallyn történt baleset sérültjei közül az Országos Mentőszolgálat hat főt – 5 felnőtt, 1 gyerek – szállított az Orosházi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára. Az elsődleges vizsgálatok alapján mindannyian 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A sérültek közül egy személy további megfigyelésre a kórházban maradt, a többiek saját felelősségükre hazamentek.

 

Frissítve:

Tótkomlós Rally Testközelből címmel reagált az interneten a Kárai Exclusive csapata:

,,Az első perctől kezdve részesei voltunk a tegnap történt balesetnek, segítettük a mentést. Szeretnénk egy félig hivatalos közleményt kiadni. Úgy gondoljuk, hogy a komment áradat, ami elindult, nem fedi a valóságot! Az emberi gyarlóságról és rosszindulatról ne is beszéljünk.

A Kárai Exclusive évek óta teljes mellszélességgel áll a rendezvény mellett.

A Tótkomlós Rally egy már hagyománnyá vált esemény volt és reméljük marad is, pontosan egy évtizede rengeteg ember várja a Pünkösdöt, hogy elinduljon a rally hétvége. Ez a rendezvény amellett, hogy látványt ad a nézőknek, mindig egy karitatív kezdeményezés mellé áll!

A Rally, mint sportág, nem veszélytelen. Sem a nézők, sem a versenyzők, de még a szervezők szemszögéből nézve sem. Volt már példa hasonló sajnálatos balesetre a rally világában, ez elkerülhetetlen.

A tegnap történtek úgy gondoljuk, hogy mindenkit mélyen letaglóztak, nyilván senki sem lenne a sérültek vagy a versenyautó vezetője helyében, de ez bármelyik pilótával megtörténhetett volna. Nem ismerjük a részletek (pl. technikai problémája lett-e a versenyautónak), ezeket a tényezőket jelenleg is vizsgálják.

Arra kérünk mindekit, hogy az ítélkezés, “bölcs” gondolatok, és a rémhírek gyártása helyett próbáljon a sérültek mihamarabbi felépülése érdekében nekik szorítani.

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a sérültek állapotát illetően a szervekkel, műtéten estek át, stabil az állapotuk!

Szeretnénk köszönetet mondani a mentésben résztvevőknek, a mentők, tűzoltók, rendőrök példaértékű munkája nagyban segíti a sérültek mihamarabbi felépülését!,,

 

Frissítve:

A balesethez nagy erőkkel vonult ki a Mentőszolgálat (több mentőautó és két mentőhelikopter). A helyszínen a mentők 9 sérültet láttak el, közülük két fő életveszélyes állapotban volt. További egy fő súlyos sérüléseket szenvedett, hatan pedig könnyebben sérültek. Ellátás után mindenkit kórházba szállítottak a mentők- tudtuk meg hétfő kora délután.

A szívbetegekért versenyeztek

Ahogy minden évben, a 10. Tótkomlós rally a jótékonyságról is szólt. Meghirdették a verseny előtt, hogy a tótkomlósi cukorbeteg és szívbeteg gyerekeknek segítenek a megvásárolt beszállókártyák árával, felajánlásokkal.

A korábban közzétett, a megrázó balesetről készült videót törölték.

[video width="560" height="320" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2019/06/video1560105771.mp4"][/video]

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában