Klubdélután

2018.01.18. 20:23

Az újkígyósi nyugdíjasklubban tartottak bűnmegelőzési előadást

A „Házhoz megyünk” program keretében a helyi nyugdíjasklubba látogatott el a Békéscsabai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója.

police.hu

Telefonos csalásokról, trükkös lopásokról is szó esett az újkígyósi nyugdíjasok 2018. január 17-én megtartott klubdélutánján – adta hírül a police.hu. A Békéscsabai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója a „Házhoz megyünk” program keretében látogatott el az idősekhez, és az őket érintő, leggyakrabban előforduló bűncselekmények elkerülésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Kérte a nyugdíjasokat, hogy ha ismeretlenek nyeremény ígéretével hívják fel őket, semmiképpen ne adják meg személyes adataikat, bankszámlaszámukat, bankkártyájuk PIN-kódját, ne utaljanak át pénzt. Az ismeretlen telefonálók szinte mindig valamilyen cég nyereményjátékára hivatkoznak, gyakran mobilszolgáltató cégek akcióiról beszélnek. A szolgáltatóknak van információs telefonvonala, tehát a felhívott előfizetők meg tudják kérdezni, hogy van-e egyáltalán olyan játék, amelyről a hívott fél beszél. Emellett jelezni tudják a cégnek, hogy csaláshoz használják fel a nevüket.

Gyakori, hogy idegenek csengetnek be különböző indokokkal idősekhez. Beszélgetni kezdenek velük, a bizalmukba férkőznek, majd elterelik a figyelmüket és ellopják a félretett pénzüket. A főelőadó felhívta a figyelmet arra, hogy előzetes időpont egyeztetés nélkül érkező idegeneket nem szabad beengedni. Kérte az újkígyósi nyugdíjasokat, hogy senkinek ne mutassák meg, vagy mondják el, hol tartják a megtakarításukat. Ismeretleneknek ne beszéljenek anyagi helyzetükről, életkörülményeikről, mert visszaélhetnek a bizalmas információkkal.

A besurranó tolvajok ellen pedig úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, ha a kaput, illetve a bejárati ajtót mindig bezárják. Akkor is, ha otthon vannak, mert ha nem látnak rá a bejárati ajtóra, bárki könnyen bemehet az előszobába, ahol általában táskák, pénztárcák vannak. Kertes házakban, amikor szellőztetnek, ügyeljenek rá, hogy senki ne tudjon benyúlni, bemászni az ablakon. A szúnyogháló nem jelent védelmet, nem gátolja meg a lopást.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság az elmúlt időszakban több hasonló előadást is szervezett. Békéscsaba különböző városrészeiben a közelmúltban hat helyszínen volt bűnmegelőzési témájú tájékoztató, az újkígyósi klubdélután a programsorozat hetedik állomása volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában