FRISSÍTVE

2019.03.23. 12:46

A növendék pilótát elvakította a lézer, oktatójának kellett átvennie a repülőt

A Békéscsabai Repülőtérről szerdán 22 óra 45 perc körül érkezett bejelentés a rendőrségre arról, hogy Békés külterületén, a Gerla felé vezető útnál valaki lézerrel zavarja az éjszakai repülést végző pilótákat– erősítette meg Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Papp Gábor

Forrás: Shutterstock illusztráció

Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az esetet követően a rendőrök igazoltattak egy férfit, akinél volt egy lézer eszköz. A Békéscsabai Rendőrkapitányság szakértő bevonásával vizsgálja a történtek körülményeit és a büntetőjogi felelősség kérdését.

Antalfai Gábor, a békéscsabai repülőteret működtető Békés Airport Kft. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elmondta, éjszaka 11 óra előtt jelezte nekik az éjjeli gyakorló repülést végző repülőgép személyzete, hogy Békés irányából lézeres fénnyel zavarják őket. A békéscsabai repülőtér együttműködik egy gödöllői oktató szervezettel, amelynek szakemberei az éjszakai képzéseket a megyeszékhelyen valósítják meg. Ebből az alkalomból voltak szerdán is Békéscsabán, és végezték az éjjeli repülést.

A lézerfény egyébként két gépet is megzavart. A gödöllői szervezet aznap éjjel három repülővel oktatott, amelyből kettő légi útja is érintette Békést. Az egyik esetben a növendék pilótát annyira megzavarta a fény, hogy az oktatónak át kellett venni a gépet.

Fotó: Shutterstock illusztráció

– Szerintem mindenki járt már úgy, hogy éjszakai sötétben hirtelen elvakította fény. Gyakorlatilag kicsit erősebben ugyanez történt ebben az esetben is – ecsetelte a szakember. – A növendék pilótának percekig nem lehetett pontos információja a műszerekről. A berendezések fényerejét ilyenkor úgy állítják be, hogy az komfortos legyen a repülőgépek vezetői számára. Az értékeket azonban nagyon nehéz leolvasni, ha valakit elvakít a lézer.

Antalfai Gábor kérdésünkre hangsúlyozta, nem jellemzőek az ilyen esetek, talán évekkel ezelőtt fordult elő hasonló. Mivel jogszabályba ütköző tevékenységről van szó, a pilóták és a repülőtéri szolgálat kötelessége azt jelenti.

– Nem feltételezzük, hogy az illető bajt akart volna okozni, de ettől még komoly problémákat generálhatott volna a lézerrel – hangsúlyozta Antalfai Gábor.

A Békés Airport Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy ha ilyet tesz, akkor nagyon súlyos dolgok történhetnek a lézerfény hatására.

– Az olcsón megvásárolható lézeres eszközökre is ráírják, hogy akár tartós egészségkárosodást lehet okozni. Repülőknél, járműveknél pedig még hatványozottabban veszélyes mindez – folytatta a gondolatot. – Mindenkivel: felnőttekkel, gyerekekkel egyaránt tudatosítani kell, hogy ez nem vicc, nem szórakozás. Még viccből és játékból se csináljanak ilyet. Nem beszélve arról, hogy ez a tevékenység jogszabályba is ütközik, amit szankcionálhatnak.

Antalfai Gábor elmondta, a repülőtér részéről megköszönte a rendőrség munkatársainak gyors reagálását, intézkedését.

A pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában