Mindenki figyeljen!

2023.11.20. 06:35

Hajszál híján úszta meg a gyulai zebrán átkelő gyalogos, hogy elgázolják – videóval

Zebrán a gyalogosoknak elsőbbsége van a járművekkel szemben, ezt írja a KRESZ: és erre hívja fel a rendőrség egy friss gyulai eset kapcsán is mindenkinek a figyelmét. Nem sok kellett volna hozzá, hogy egy rendőrautó kamerája gázolást rögzítsen.

Vásári Erzsébet

Zebrán a gyalogosnak elsőbbsége van, de neki is figyelnie kell.

Fotó: MW-illusztráció

A szabály szerint útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteniük, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjanak állni – figyelmeztetett közleményében a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Emlékeztettek, néhány éve Gyulán felvétel készült arról, ahogy a Kossuth téri zebrán egy személygépkocsi elütött egy gyalogost. Pár napja, november 12-én pedig szintén Gyulán, ezúttal a Béke sugárúton egy rendőrautó kamerája rögzítette, amint két gyalogosnak egy autós elsőbbséget adott, egy másik viszont nem várta meg, amíg átmennek előtte. Nem hajtott gyorsan, meg tudott volna állni, de valószínűleg nem vette időben észre a gyalogosokat. Ezúttal szerencsére nem történt baleset, de a rendőrség ismételten kéri a járművezetőket, hogy óvatosan közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket. Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a zebrák előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni, és csak akkor szabad továbbmenni, ha ezzel nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségi jogát.

Hangsúlyozták, hogy a gyalogosoknak is figyelniük kell. Nem léphetnek le váratlanul az úttestre és kötelesek a legrövidebb úton átmenni. Nem tehetnek olyat, amellyel zavarják, vagy megtévesztik a járművezetőket. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy nem fogják zavarni a járműforgalmat. Nem léphetnek ki az úttestre, ha a jármű már olyan közel van, hogy nem tudnak átmenni előtte anélkül, hogy megzavarnák a járművezetőt. Ha a járművezetők és a gyalogosok figyelnek egymásra, a balesetek megelőzhetőek, elkerülhetőek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában