Arad

2023.06.06. 19:41

Erősen rengett a föld Békésben: ötös erősségűre becsült földmozgás történt Romániában

Ötös erősségűre becsült földrengés történt Romániában, Aradtól 17 kilométerre: Békésben is több helyen megmozdult a föld. Az elmúlt időszak romániai földrengései közül ez volt a legerősebb, a későbbi mérések alapján 5,1-es.

Beol.hu

Bejeleztek a műszerek.

Fotó: Shutterstock

Olvasóink több helyről jelezték, s e sorok szerzőjének mobiltelefonján is megjelent a figyelmeztetés nem sokkal este fél 8 előtt, hogy földrengés várható, majd pillanatokon belül rengett is a föld. Békésről, Békéscsabáról, Battonyáról, Csorvásról, Dombegyházról érkeztek olvasói telefonok, levelek: megmozdult az ágy, elmozdultak virágcserepek, mozgott a víz az akváriumban. Békéscsabán, a Szőlő utcában sokan az utcára mentek ki, és mindenki azt magyarázta, mit érzett, mintha meglökte volna valaki a fotelt, megmozdult a szék alatta, beremegett az ágy. Máshol a kocsi ringott a sofőr alatt. Újkígyóson két nagy lökés volt, alig bírt ülve maradni egy nő, a szekrény nekicsapódott a tusolófülkének. Békéscsabán, Jaminában recsegett a lambéria. 

Békéscsabai olvasónk azt érezte, hogy kiugrik alóla a szék, más azt hallotta, hogy összecsengtek a kupák a szekrényen. Kétsopronyban beremegett a telefonáló ágya. Egy hölgy közölte Békéscsabáról, hogy a telefonja furcsán zúgott, alig tudta felhívni a fiát.

Csorváson is érezhető volt a földrengés, egy hölgy alatt a kanapé mozdult meg. Békéscsabáról, Jaminából jött a jelzés, hogy mozgott az ülőgarnitúra. A békéscsabai Siti László, azaz Szelektív Laci – aki triciklivel gyűjti a hulladékot – tette ki a közösségi oldalára, hogy „mozgott a szekrény, a fotel velem együtt, a csillár szabályosan belengett. Ilyet még nem éreztem.” 

 

Többen elmondták, sohasem éreztek még ilyet. 

 

Várszegi György, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense hírportálunknak elmondta, 19.30 perc után Mezőkovávsházáról jelezték, hogy földrengést érzékeltek, mozogtak a csillárok, a lakók nem tudták, mit tegyenek. 

„19:26 perckor, első becslések szerint 5.0-ös magnitúdójú földrengés  keletkezett Romániában, Aradtól kilométerre” – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.
Mint fogalmaztak, obszervatóriumokba Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról érkeztek kérdőívek, de elképzelhető, hogy több településen is érezhették a határ közelében.

 

A földmozgás erőssége 5,1-es volt a Richter-skálán. 

 

A földrengést Magyarország délkeleti országrészében, például Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen és Szegeden is érzékelték, erről a szeizmológiai obszervatórium és a katasztrófavédelem is kapott bejelentéseket – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Több településről hívták a rendőrséget a megijedt emberek

Békéscsabáról, Lőkösházáról és Orosházáról is érkeztek hívások a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságra a földrengéssel kapcsolatban. A főkapitányság sajtószolgálatánál közölték, az emberek leginkább azt mondták el, hogy megijedtek, félnek, nem tudják, mit tegyenek. Az ügyeletesek elmondták nekik az ismert tényeket, és igyekeztek megnyugtatni őket, hogy nincs mitől tartaniuk. 

A mobiltelefonokra ilyen felhívások érkeztek.

A maszol.ro arról írt, az 5-ös erősségű rengés epicentruma Aradtól 17 kilométerre volt, a  rengés pedig 5-ös erősségű volt. Románia nyugati része mellett Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában is érződött. Mint fogalmatak, az Országos Földtani Intézet tájékoztatás alapján a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű volt a rengés, a Facebook-bejegyzés hozzászólásai alapján Aradon egyértelműen érezhető volt, hogy a térségben ez volt az eddigi legerősebb rengés. A mozgást érezték Temesváron, Nagyváradon, Zilahon, Déván és Petrozsényban is.

Legutóbb május 23-án írtunk arról, hogy utórengések történtek Romániában, akkor egymás után kettő is volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában