Ügyészségi hírek

2023.05.27. 17:14

Vádat emeltek a gyulai zenepavilont megrongáló fiúval szemben

Garázdaság vétsége és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 17 éves, büntetlen előéletű, gyulai fiúval szemben, aki tavaly októberben gyermekkorú társával megrongálta a gyulai Vigadó előtt lévő zenepavilont – áll a Békés Vármegyei Főügyészség közleményében.

Gyemendi Réka

Fotó: Shutterstock illusztráció

Mint írják, az akkor 16 éves fiú és 13 éves gyermekkorú társa még október 18-án a délutáni órákban Gyulán, a Göndöcs kertben, a Vigadó előtt lévő zenepavilont közösen megrongálták úgy, hogy a pavilon korlát elemeit többször, nagy erővel megrúgták. A rúgások következtében a korlátelemek több része is kitört a helyéről. A két fiú cselekményével hetvenezer forintnak megfelelő kárt okozott a városüzemeltetési cégnek, amely nem térült meg. A rendőrség a gyermekkorú elkövetővel szemben az eljárást büntethetőséget kizáró ok – gyermekkor – miatt megszüntette, ugyanakkor a fiatalkorú elkövetővel szemben vádat emeltek.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a fiút tárgyalás mellőzésével, az ügyiratai alapján hozott büntetővégzésével bocsássa próbára, állapítsa meg, hogy a próbaidő alatt pártfogó felügyelet alatt áll. Továbbá arra, hogy a sértett által bejelentett polgári jogi igénynek adjon helyet, azaz kötelezze a terheltet az okozott kár megtérítésére. 

A bíróság olyan esetekben rendelhet el pártfogó felügyeletet – más feltételek fennállása mellett –, ha a próbaidő eredményes elteltéhez az elkövető rendszeres figyelemmel kísérése szükséges. A pártfogolt ugyanis köteles a jogszabályban vagy a bírósági határozatban előírt magatartási szabályokat megtartani, a pártfogó felügyelővel rendszeresen kapcsolatot tartani, illetőleg a pártfogó felügyelő részére az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást megadni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában