Önbíráskodás

2023.05.23. 12:23

Kétszer tette lóvá vevőjét a szarvasi férfi

Önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 29 éves büntetlen előéletű szarvasi férfival szemben, aki egy ló adásvétele kapcsán felmerült anyagi követelését meg nem engedett módon akarta érvényesíteni.

Nagy Szilvia; [email protected]

Forrás: Shutterstock

A Békés Vármegyei Főügyészségen ismertették, a szarvasi férfi 2021 szeptemberében az egyik közösségi internetes portál adásvételi csoportjában eladásra hirdetett meg egy Pedro nevű lovat. A hirdetésre egy Ausztriában élő, osztrák állampolgárságú nő jelentkezett, aki a lovat 3 ezer euróért október 1-jén meg is vásárolta. A vevő még ezen a napon 600 euró előleget utalt át a férfi által megadott bankszámlaszámra, majd néhány nappal később a sértett részére leszállították a lovat és a vevő a szállítónak kifizette a fennmaradó 2400 eurót. 

Az ezt követő állatorvosi vizsgálaton azonban jött a feketeleves; kiderült, hogy a sértettnek egy másik lovat adtak el, nem a videofelvételen korábban bemutatott állatot. A kiküldött állat azonosítóchipje nem egyezett meg a lóútlevélben szereplővel. A sértett felvette a kapcsolatot az eladóval, aki végül felkínált neki egy másik lovat. Azt a megállapodást kötötték, hogy a nő az első ló árán felül még 1250 eurót átad az új ló kiszállításakor, illetve az előző állatot visszaküldi az eladónak.

A csereként küldött ló kiszállításakor azonban a sértett ismét azzal szembesült, hogy az állat nem egyezik meg a megállapodásban feltüntetett állattal, ezért a sértett az először kiszállított lovat visszaküldte, de a megállapodásuk ellenére a különbözetet nem fizette ki. Ezután a terhelt több üzenetet is küldött neki, illetve két alkalommal próbálta hívni őt, hogy felszólítsa, haladéktalanul utalja el a pénzt. Jogosnak vélt vagyoni igényének érvényt akart szerezni, így november 21-én este, illetve november 22-én reggel a terhelt üzeneteket küldött az osztrák nőnek, amelyben feljelentéssel fenyegette meg, arra az esetre, ha nem fizetne, illetve azt írta, elküldi hozzá a Bécsben élő „erős” barátait, mivel ismeri a címét. Fenyegetései alkalmasak voltak arra, hogy a sértettben komoly félelmet keltsenek, a nő személyesen tett feljelentést a férfi ellen a lakóhelyén lévő rendőrfelügyelőségen, és továbbra sem teljesítette a terhelt követelését. Csalás bűntette miatt is eljárás indult, azonban azt az osztrák hatóságok bizonyítottság hiánya miatt megszüntették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában