Ügyészségi hírek

2023.05.20. 16:55

Elsikkasztotta a fel nem használt építőanyagot a szabadkígyósi férfi

Sajátjaként rendelkezett a házfelújítási munkára átvett építőanyagokkal – ezért, sikkasztás miatt emeltek vádat a Békési Járási Ügyészségen egy 48 éves férfi ellen, aki pénzbüntetésre számíthat. A vádhatóság azt is indítványozta: kötelezzék a vádlottat arra, hogy térítse meg az okozott kárt a sértett számára.

L. B.

Nem tartotta be a megállapodásban foglaltakat a vállalkozó /Illusztráció/

Forrás: Shutterstock

A szabadkígyósi, de jelenleg Németországban élő férfi a vádbeli időszakban egyéni vállalkozóként dolgozott. 2021. augusztus 6-án szerződést kötött egy békési nővel arra, hogy felújítja az ingatlanát. 

A vádlott és a sértett megállapodtak, hogy a munka anyagszükségleteinek fedezésére a nő egy előre meghatározott keretösszeget biztosít az egyik békéscsabai tüzépen. A keretösszeg mértékéig a vállalkozó veszi meg, szállítja és szállíttatja le a felújítási munkához szükséges építőanyagokat és eszközöket az érintett ingatlanhoz. A kivitelezési munka kezdetét szeptember 6-ban, befejezését pedig november 15-ben határozták meg. A vállalkozó ugyanebben az időszakban korszerűsített egy másik békési ingatlant, illetve Szabadkígyóson és Gyomaendrődön is vállalt munkákat.

A vádlott a sértett által biztosított keretösszegből vett 8 köbméter betont a kivitelezési munkához, de abból csak hatot használt fel. A megmaradt 2 köbméter, 62 ezer forint értékű betonnal a sajátjaként rendelkezett, és a sértett tudta, beleegyezése nélkül azt ahhoz a másik békési ingatlanhoz vitte, ahol szintén dolgozott, és ott 60 ezer forintért eladta a másik megrendelőnek.

Ehhez hasonlóan a férfi – ugyancsak a keretösszegből – vett 120 B30-as téglát, három flakon púrhabot, hét szigetelőt és három zsák aljzatkiegyenlítőt, összesen 52 ezer forint értékben. Ezeket a szabadkígyósi munka helyszínére szállította és ott használta fel őket, az anyagok ellenértékével pedig nem számolt el a nő felé. Ezenfelül a vádlott – szintén a keretösszegből – vásárolt harminc N+F típusú téglát, azokból nem használt fel 160-at, és azokat a sértett tudta és belegyezése nélkül visszaszállíttatta a tüzépre. A visszáruért kapott összesen 150 ezer forintot, amellyel viszont nem számolt el, azzal a sajátjaként rendelkezett.

A férfi egyébként az elvállalt munkát nem fejezte be a békési ingatlannál. Emiatt a megrendelő nővel elszámolási vitába keveredett, ráadásul az elsikkasztott építőanyagok árával sem számolt el a nő felé – ismertették a vármegyei főügyészségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában